Slovenija
11276 ogledov

Kisel nasmeh Janeza Janše: To je razlog za velike skrbi SDS

Janez Janša
1/2
Epa
Delo trenutne vlade podpira 28,8 odstotka vprašanih, nasprotuje ji 63,1 odstotka, kaže anketa, ki jo je za POP TV opravila agencija Mediana. Med strankami bi največ vprašanih volilo SDS, sledijo SD, Levica in LMŠ, največji padec je doživela NSi. Na mesto najbolj priljubljenega politika se je tokrat vrnil predsednik republike Borut Pahor.

Vlado tokrat podpira 28,8 odstotka vprašanih, 63,1 odstotka dela vlade ne podpira, 8,1 odstotka vprašanih pa je neopredeljenih.

Med strankami še vedno največjo podporo (15-odstotno) beleži stranka SDS. Kljub temu bi jo volilo 1,1 odstotne točke manj vprašanih kot avgusta, kar je tudi najslabši rezultat SDS v zadnjem letu. Na drugem mestu je tudi tokrat SD, ki je z 9,6-odstotno podporo v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubila 1,5 odstotne točke. Sledi Levica z osmimi odstotki. Na četrtem mestu je LMŠ, ki je po nekaj mesecih zaznala dvig podpore. Zanjo bi volilo sedem odstotkov vprašanih, kar je 1,4 odstotne točke več kot prejšnji mesec. Podpora se je zvišala tudi SAB, ki bi prejela 5,2 odstotka glasov.

Največji padec (1,7-odstoten) je doživela NSi, za katero bi volilo 3,9 odstotka vprašanih. Sledijo še SLS (dva odstotka), Piratska stranka (1,7 odstotka), SNS (1,4 odstotka), Zeleni Slovenije (1,1 odstotka), parlamentarna DeSUS (en odstotek), Dobra država (0,8 odstotka) in vladna SMC (0,4 odstotka).

Glede na to, da stranke koalicije KUL sklepajo sporazum, v katerem med drugim piše, da po novih volitvah ne bodo sodelovale v vladi Janeza Janše, je ob takšnih podatkih praktično nemogoče, da bi novo vlado sestavljala SDS.

Matej Tonin | Avtor:

Za skoraj tri odstotne točke se je v primerjavi z avgustom povečal delež tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili (26,1 odstotka). Nobene od obstoječih strank ne bi izbralo 10,7 odstotka vprašanih, 3,4 odstotka vprašanih na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Po podatkih raziskave je na vrhu najbolj priljubljenih politikov ponovno predsednik republike Borut Pahor, ki je prehitel evropsko poslanko iz vrst NSi Ljudmilo Novak. Sledita jima predsednik državnega zbora Igor Zorčič in zdravstveni minister Janez Poklukar. Z devetega na peto mesto je napredoval zunanji minister Anže Logar.

Na sedmem mestu je predsednica SD Tanja Fajon, z devetim mestom pa se je v deseterico vrnil predsednik NSi Matej Tonin. Na 12., 13. in 14. mestu so se znašli predsednik LMŠ Marjan Šarec, koordinator Levice Luka Mesec in predsednica SAB Alenka Bratušek. Predsednik vlade Janez Janša je pristal na 16. mestu. Zadnje mesto je tokrat pripadlo notranjemu ministru Alešu Hojsu.

V septembrski javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV opravila Mediana, sta sodelovala 702 anketiranca.

 
Komentarjev 16
 • bogdan76 11:29 27.september 2021.

  kisel nasmeh je pritalentih levice z potporo lukeca in alenke kako nategniti narod in pokrasti denar.

 • marko345 10:05 27.september 2021.

  V naši družbi živi 40% ljudi, ki so volilci, a na volitve ne gredo. So pa stalno med protestniki, kritizerji vseh in vsakogar, torej ne razumejo, da je demokracija tudi, da gredo na volitve. In prav zato imamo lahko SDS ...prikaži večS trikrat na vladi, SD itd tudi večkrat na vladi in to zmerom isti , nesposobni ljudje iz vseh strank. Brez omejitve števila mandatov bo takole še zelo dolgo, žal.

 • Avatar pantani
  pantani 10:02 27.september 2021.

  Ma tele ankete so tok mirodajne kot lanski sneg. Ne gre skupaj, da ima vlada najnižjo podporo, obenem pa bi jih največ volilo SS!!!