Slovenija
28 ogledov

Kitajce zanima Maribor

Slovenija 04.10.13, Glavni trg, Maribor, foto: Nino Verdnik Nino Verdnik
Službe. Izdelovali bi avtomobilske baterije; zaposlitev do 200 ljudi.

"Na zadnjem obisku v mestu Hujan smo s kitajskim partnerjem podpisali pismo o nameri. Želijo postaviti tovarno v Mariboru. Še letos bi na pet tisoč kvadratnih metrih zagnali proizvodnjo in zaposlili od 200 do 300 ljudi," po zadnjem obisku Kitajske pravi svetovalec mariborskega župana Marko Kovačič.

Podjetje proizvaja predvsem baterije za avtomobilsko industrijo, uporabljajo pa jih tudi za shranjevanje električne energije v domovih. Na Kitajskem so že odprli dve tovarni, v Mariboru bi jim tovarna predstavljala odskočno desko na evropski trg. "Njihova zahteva je tudi, da jim omogočimo možnost širitve proizvodnje. Imajo namen ne samo postaviti podjetje, ampak ga tudi razvijati."

Obračajo se na ustanove

Ker naš zapleten birokratski aparat nemalokrat odvrne tujega investitorja, župan Andrej Fištravec poziva vse odgovorne, da tokrat vendarle stopijo skupaj in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da projekt zaživi še letos. "Razumem, da so industrijske cone namenjene temu, da se tam gradijo tovarne. Ampak v Sloveniji temu ni vedno tako. Zato potrebujemo podporno okolje – nebirokratsko državo in odzivno upravno enoto, saj sicer izpade tako, da smo si Slovenci sami sebi največji sovražniki," pravi Fištravec.

Govorili tudi o drugih temah

Sicer se je občinska delegacija na januarskem obisku na Kitajskem pogovarjala tudi o privabljanju kitajskih turistov, o sodelovanju z mariborskim nogometnim klubom ter o prodaji izdelkov mariborskih podjetij na kitajskem tržišču. Univerza v Mariboru pa se je dogovorila za sodelovanje s kitajskimi kolegi pri izmenjavi študentov in profesorjev.

Komentarjev 4
  • ghz891 02:51 20.januar 2014.

    novih delovnih mest*

  • ghz891 02:50 20.januar 2014.

    Najdi nekega slovenskega poslovneža ki bo šel to delat potem.."ter o prodaji izdelkov mariborskih podjetij na kitajskem tržišču"Tu imajo slovenski/mariborski podjetniki veliko priložnost (če jo znajo izkoristit) da izkoristijo ekspanzijo kitajskega trga.Recimo podobno kot ...prikaži več je neka kitajska družba kupila 60% delež Weetabix in zdaj imajo namen njihove produkte prodajati v kitajskih supermarketih (če 40% delež ni preveč monopoliziran imajo tu delničarji priložnost), no vglavnem tisti ki imajo 40% če so vsi iz UK bodo tudi dobili delež posledic njihove ekspanzije na kitajski trg kar bo šlo verjetno v določeni meri tudi v državno blagajno če bodo plačevali davke in koristili lokalne storitve.No torej kar lahko mariborčani naredijo? Probajo dobiti nek manjši delež tistega podjetja, pa seveda tistih par 100 nova delovna mesta.

  • Marko Slovenia 15:12 19.januar 2014.

    a sami ne znamo delat baterij??? če si že hočemo zasvinjat okolje