Slovenija
46 ogledov

Kitajci Evropejcem: Hišo spravite v red

Wen Jiabao Reuters
Kitajska izraža zaskrbljenost zaradi dolžniških težav nekaterih evropskih držav in se je pridružila ZDA pri pozivu evropskim voditeljem, naj sprejmejo odločne ukrepe, s katerimi bodo zaustavili škodo v svetovnem gospodarstvu.

"Kot prvo naj države svoje hiše spravijo v red," je dejal kitajski premier Wen Jiabao na Svetovnem gospodarskem forumu v kitajskem mestu Dalian. Dejal je, da je Peking pripravljen pomagati svojim največjim trgovinskim partnericam, a dodal, da mora Evropa zagotoviti, da se dolžniška kriza ne bo razširila, poroča Daily Telegraph.

"Razvite države morajo sprejeti potrebne fiskalne in denarne ukrepe. Najpomembneje je, da se prepreči nadaljnje širjenje dolžniške krize v Evropi."

Njegova opozorila sledijo opozorilom ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je včeraj kritiziral voditelje držav z evrom, da nimajo nadzora nad krizo, in zahteval "bolj učinkovito in koordinirano" fiskalno politiko.

Zaskrbljenost nad finančnimi težavami evropskih držav se danes pozna tudi na azijskih borzah, kjer so bili tečaji večinoma v negativnem območju. Prav tako so vedno bolj na udaru tudi francoske banke. Najnovejši udarec sta danes doživeli banki Société Générale in Crédit Agricole, ki jima je Moody's znižal bonitetno oceno.

Komentarjev 1
  • sweetdogs 13:38 14.september 2011.

    Obama pa res nima prava do pričanja glede krize. Američani so z*ebal cel svet s svojim turbo kazino kapitalizmom... Da ne omenjamo njihovega dolga, ki se ekspresno približuje 15.000 milijardam $... Vsi državni voditelji so "člani" organiziranega gospodasrkega kriminala, ki ...prikaži več kradejo državljanom in našim zanamcem.