Slovenija
33 ogledov

Kitajci nam dražijo luč

žarnica denar Shutterstock
Sovpadanje. Hkrati s prepovedjo 60-vatnih žarnic napoved podražitve varčnih za 20 odstotkov.

Od danes so v Evropski uniji prepovedane 60-vatne navadne žarnice. “Prodaja je dovoljena do prodaje zalog, proizvajalec žarnic pa navadnih 60-vatnih žarnic ne sme več dobavljati podjetjem v Evropski uniji,” je pojasnila Urša Novak Chrysanthis, direktorica podjetja ES, ki prodaja svetila.

Krivi so Kitajci

Skoraj istočasno s prepovedjo pa je Osram napovedal podražitev varčnih in fluorescentnih svetilk za 20–25 odstotkov – po poročanju nemškega FT naj bi mu sledili Philips in drugi proizvajalci. Vzrok je podražitev redkih kovin, ki se uporabljajo v proizvodnji in so se zaradi kitajske omejitve izvoza izjemno podražile.

Dražje z novimi dobavami

“V začetku avgusta so nas obvestili, da s 1. septembrom dvignejo cene, druga podražitev sledi 1. oktobra. Cen v maloprodaji še ne bomo dvignili, zagotovo pa jih bomo morali s prvimi novimi dobavami. Standardni izdelek se bo podražil za 5–15 odstotkov, ne za 25. Mi sodelujemo samo z Osramom, cene pa naj bi dvignili tudi drugi,” je povedala Novak Chrysanthisova.

Dodala je, da zadnje dni navala na 60-vatne žarnice ni bilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.