Slovenija
516 ogledov

Kitajci pustili več težav kot prednosti

letališče Maribor Anže Petkovšek Prazno letališče Ervarda Rusjana Maribor.
Trenutno je glavni problem mariborskega letališča dostop do njega, saj je zemljišče, na katerem so parkirišča pred vhodom v potniški terminal in dovozna cesta v zasebni lasti.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je med obiskom Letališča Edvarda Rusjana Maribor obžalovala, da od velikopoteznih načrtov in sanjskih obljub kitajskega najemnika letališča ni ostalo tako rekoč nič. "Pravzaprav samo problemi, ki pa jih na ministrstvu za infrastrukturo jemljemo kot izzive, da bi res to vrhunsko infrastrukturo uspeli spraviti v življenje. Dejstvo je, da letališče obratuje, želela pa bi si, da bi tudi delovalo, torej da bi bilo na njem življenja več kot danes," je dejala. 

Zahvalila se je vsem sodelujočim, ki jim je uspelo doseči, da letališče tudi po zapletih s kitajskim najemnikom obratuje. "Želela bi si, da kitajski najemniki, ki so se sami odločili in odpovedali 15-letno najemno pogodbo, s svojimi ravnanji ne škodujejo Republiki Sloveniji in letališču Maribor ter nam omogočijo, da poiščemo dolgotrajno rešitev za letališče," je poudarila.

"Letališče deluje in razpolaga z vso potrebno opremo za svoje delovanje," je dejal tudi generalni direktor DRI Jurij Kač. "V tem trenutku so naše aktivnosti usmerjene v vzpostavitev osnovnega nivoja delovanja in njegovo stabilizacijo, v nadaljevanju pa so možne tudi dodatne aktivnosti. V začasnem obdobju ne pričakujemo nekih drastičnih povečanj obsega poslovanja, to je bolj povezano z dolgoročnejšo rešitvijo," je povedal.

letališče Maribor Slovenija Kitajci omejili dostop do mariborskega letališča

Služnost je urejena

Glavni problem v tem trenutku je dostop do letališča, saj je zemljišče, na katerem so parkirišča pred vhodom v potniški terminal in dovozna cesta, v zasebni lasti. Lastnik, to je Aerodrom Maribor, je pred dnevi tam postavil table s prepovedjo dostopa, a zaposleni na letališču in potniki še vedno brez težav parkirajo tam. "Zaenkrat ni nobenih težav. Vsi normalno parkiramo in se normalno vozimo preko teh zemljišč," je potrdil vodja letališča Smiljan Kramberger. Ministrica je potrdila, da je služnost za dostop do letališča urejena. "Nikakor si ne morem predstavljati, da bi kdorkoli v tej državi preprečil dostop do državne infrastrukture," je dejala.

letališče Maribor | Avtor: Anže Petkovšek Prazno letališče Ervarda Rusjana Maribor. Anže Petkovšek

"Zakaj je politika v preteklosti pustila, da so dostopne poti za državno infrastrukturo strateškega pomena v privatni lasti, je vprašanje za njih, mi pač moramo zagotoviti, da letališče lahko funkcionira. Zaenkrat je v zemljiški knjigi vpisana služnost za 30 let," je pojasnila Bratuškova. Služnost je po njenih besedah podeljena Republiki Sloveniji oziroma najemniku letališča.

"Če bo kitajski lastnik izrazil kakršno koli drugačno željo, mogoče po prodaji ali oddaji, kar zaenkrat še ni storil, bomo na ministrstvu naročili cenitev teh zemljišč, saj je to edina osnova, na podlagi katere se lahko pogovarjamo. Nikakor pa si ne morem predstavljati, da bi kdorkoli v tej državi dopustil oziroma preprečil dostop do državne infrastrukture, tu je ne nazadnje mednarodni mejni prehod," je dejala. "Če bi do kakršnih koli zapletov še prihajalo, pa je edina prava pravna pot. V pravni državi se stvari ne da drugače urejati," je dodala.

Cilj je, da v letu in pol speljejo postopke ter ugotovijo, ali je interes ali ga ni. Če ga ne bo, letališče ne bo ostalo odprto. Država si prizadeti ohraniti mariborsko letališče tudi zaradi tega, ker ji v nasprotnem primeru grozi vračanje evropskega denarja, s katerim je bilo pred leti obnovljeno. 

letališče Maribor Slovenija To bo vlada naredila z Letališčem Edvarda Rusjana Maribor

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.