Slovenija
34 ogledov

Kitajec ni vedel, kaj počne?

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Predstavili izvedensko mnenje obdolženega Wu Zuxionga, ki ga bremenijo dvojnega umora. Psihiatru je večkrat dejal, da tisti, ki hudo ravna s svojo družino, ni vreden življenja.
Psihiater Ziherl je pojasnil, da obdolženi verjame, da morajo biti ljudje za nepošteno in zlobno ravnanje kaznovani, kar je posledica okolja, v katerem je odraščal, kjer prevladujejo "arhaično oziroma primitivno mišljenje in rituali verovanja" ter stroga očetovska vzgoja.

"Obdolženi Wu Zuxiong je izrecno pripovedoval, da tisti, ki hudo ravna s svojo družino, ni vreden življenja," je na sojenju zaradi umora kitajskega para na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal psihiater Slavko Ziherl, ki je tudi pripravil izvedensko mnenje obdolženega.

Ziherl je v ponedeljek pred senatom nastopil kot priča na zahtevo Kitajčeve zagovornice Vanje Šisernik, čeprav je mnenje pripravil že julija lani.

Storilec ni razumel, kaj počne?
Na vprašanje Šisernikove, ali lahko človek tako hudo kaznivo dejanje, kot se očita obdolženemu, stori pri polni zavesti, je Ziherl odgovoril, da je tako kaznivo dejanje večinoma motivirano z zelo močnim čustvenim stanjem, storilec pa ponavadi ne razume, kaj počne. Tako čustveno stanje lahko traja zelo dolgo, med samim kaznivim dejanjem pa se lahko afekt sprevrže v silovito in nenadzorovano agresijo.

Wu Zuxiong naj bi 18. junija lani zgodaj zjutraj na Ižanski cesti v Ljubljani na grozovit in zahrbten način umoril kitajski par, 46-letnega moškega in 45-letno žensko. Umora naj bi obdolženi storil iz morilske sle, koristoljubnosti, prikrivanja drugega kaznivega dejanja, brezobzirnega maščevanja oziroma kakšnih drugih nizkotnih nagibov.

O težavah pokojna nista tožila, podrobno še nad videoposnetke
Nato je pred sodnico Mojco Zalar Kocjančič stopil brat umorjenega, Ying Yuan Lin, ki je pojasnil, da mu ne brat ne pokojna svakinja nista potožila o težavah s svojimi zaposlenimi ali sorodniki umorjene.

Obdolženi je bil namreč svak umorjene, Lin pa je dejal, da če ne bi bilo vse v redu, pokojna tudi ne bi povabila otrok obdolženega, naj pridejo živet v Slovenijo.

Tretja priča, Štefan Makar, ki ima delavnico v neposredni bližini hiše, kjer se je tragedija zgodila, je dejal, da je tisto jutro slišal le krike in jok ter videl senco, ki je šla mimo dvorišča. Sojenje se nadaljuje z ogledom videoposnetkov s kraja dogodka.

umor, Ig, I%C5%BEanska cesta 210, Kitajci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.