Slovenija
13 ogledov

Kitajska ni tako močna, kot se zdi

Po novih podatkih kitajski BDP predstavlja 9,7 odstotka skupnega svetovnega in n Žurnal24 main
Svetovna banka je ocenila, da sta gospodarstvi Kitajske in Indije za okrog 40 odstotkov manjši, kot se je ocenjevalo doslej.

Do te ugotovitve so v Svetovni banki prišli, potem ko so izračune o gospodarski moči revidirali z uporabo metode paritete kupne moči. Novi podatki, ki jih je minuli teden izdala Svetovna banka, se razlikujejo od podatkov na podlagi bruto domačega proizvoda, ki jih izračunajo tako, da lokalne statistične podatke pretvorijo v ameriške dolarje, pri tem pa ne upoštevajo velikih razlik v kupni moči dolarja v posamezni državi.

Primerjava kupne moči kaže ugodnejšo sliko
Na primer, z ameriškim dolarjem, pretvorjenim v 7,4 juana, je v splošnem mogoče kupiti več hrane na Kitajskem kot v ZDA. Po novih podatkih je Kitajska drugo največje gospodarstvo na svetu, pri čemer njen bruto domači proizvod (BDP) predstavlja 9,7 odstotka skupnega svetovnega. Na prvem mestu so ZDA, ki zasedajo 23-odstotni delež. Po prejšnjih izračunih je kitajski BDP predstavljal 14 odstotkov svetovnega BDP. Japonska je na tretjem mestu, Nemčija na četrtem, Indija pa na petem, z več kot štiriodstotnim deležem. Skupaj omenjenih pet držav predstavlja polovico svetovnega gospodarstva.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.