Slovenija
2 ogledov

Kitajska popustila pritiskom ZDA

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Azijska velikanka je popustila mednarodnim pritiskom in se odločila za bolj fleksibilen tečaj svoje valute.

Kitajska centralna banka se je odločila, da bo dovolila bolj fleksibilen menjalni tečaj domače valute, kar po mnenju poznavalcev pomeni, da Kitajske vrednosti svoje ne bo več vezala na dolar. Kitajske oblasti namreč od leta 2008 umetno vzdržujejo vrednost svoje valute na nizki ravni, da bi pomagali svojim izvoznikom, ki so se začeli soočati s padajočim povpraševanjem. To vprašanje pa je bilo tudi eden največjih sporov med Kitajsko in ZDA.

Slednje namreč že dalj časa pritiskajo na azijsko silo, naj sprostijo tečaj juana, saj drugače umetno delajo kitajske izdelke bolj konkurenčne. Kitajske oblasti pa temu niso bile naklonjene, saj je juan po zadnji razvezavi od dolarja leta 2005, na vrednosti pridobil več kot petino.

ZDA so kitajsko potezo že pozdravile in pričakujejo njeno dosledno izvajanje, a poznavalci blizu ameriške administracije vseeno dvomijo, da bo to dovolj, da bi oblasti v Pekingu zadovoljile Washington.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.