Slovenija
8 ogledov

Kitajska: strah pred visoko inflacijo

sadje Žurnal24 main
Kitajska se po gospodarskem bumu sooča z vedno višjo inflacijo. Samo sadje se je junija v primerjavi z majem podražilo za 40 odstotkov. Lahko boj proti inflaciji zavre gospodarsko rast?

Junijska inflacija je bila najvišja v zadnjih treh letih. Na letni ravni se je zvišala za kar 6,4 odstotka, je sporočil kitajski statistični urad. Oblasti se zato na vse pretega trudijo, da bi zaustavile rast cen, saj se med drugim bojijo tudi socialnih nemirov.

A jim to ne uspeva preveč dobro, saj je kitajska centralna banka od oktobra lani že petkrat z dvigom obrestnim mer posredovala na trgu. Napore po umiritvi cen ogrožajo tudi poplave v nekaterih delih države, poroča France24.

Samo v enem mesecu sta se tako sadje in zelenjava v provinci Zhejiang podražila za 40 odstotkov. Poleg tega pa je vse dražja tudi svinjina, brez katere si Kitajci ne morejo predstavljati kosila.

Tamkajšnji premier Wen Jiabao je prejšnji mesec priznal, da bo zelo težko doseči letošnje cilje glede rasti cen, in ob tem dodal, da bo umiritev cen še vedno ena glavnih nalog njegove vlade.

Lahko inflacija zavre gospodarstvo?

Zaradi naraščajocih cen življenjskih potrebščin pa so vse bolj zaskrbljeni tudi nekateri analitiki, saj se bojijo, da bi, če bo kitajska centralna banka še naprej zaostrovala denarno politiko, to vplivalo na manjšo rast drugega največjega svetovnega gospodarstva in posledično na manjšo rast največjih kitajskih trgovinskih partneric.

Da se kitajsko gospodarstvo nekoliko ohlaja, dokazujejo tudi podatki o nižji indrustrijski proizvodnji in prodaji avtomobilov. Letna prodaja vozil je namreč padla že drugi mesec zapored.

Komentarjev 2
  • privat 12:37 09.julij 2011.

    isto kot v eu-ju ali rusiji ali ameriki...samo tiskaj noben nebo vedel....

  • Malo_vesti 11:26 09.julij 2011.

    Imajo svojo tiskarno denarja, če zmanjka se pač natisne, na koncu se bo pa zgodilo kot v "Jugoslavija". Samo ker je to velika država bo to svetovni problem