Slovenija
109 ogledov

Kitzbühel kot darilo

Potem ko je zmagal Simobil, so se začeli pritiski, naj spremenimo odločitev, pra Žurnal24 main
Slovenske železnice. Telekom Austria plačal šefu SŽ ogled smučarije v Avstriji. Obtožba, da Mobitel pritiska.

(Ne)spodobno povabilo. Simobil je novembra zmagal na javnem razpisu Slovenskih železnic (SŽ). Nekaj tednov kasneje pa je Simobilov lastnik Telekom Austria povabil generalnega direktorja SŽ Gorana Brankoviča na ogled smučarske tekme v mondenem turističnem središču Kitzbühel.

Korupcija: je ali je ni?
“Brankoviča sem želel predstaviti vodstvu avstrijskega Telekoma, ki je sponzor tekme v Kitzbühelu,” je razložil predsednik Simobilove uprave Dejan Turk.

Ali obstaja pri takšnem ravnanju sum korupcije, smo vprašali protikorupcijsko komisijo. Pojasnili so, da je treba odgovoriti na dve vprašanji. Prvič, ali je bila zmaga na javnem razpisu posledica nedovoljenega vpliva, in drugič, ali je odgovorna oseba kršila dolžno ravnanje zaradi ponujenega darila.

Turk ob tem pravi, da so Brankoviča povabili po končanem razpisu in da nikoli ne vabijo “neobstoječih strank”.

Pritiski za razveljavitev
Brankovič je povedal, da je bil Simobil izbran, ker je bila njegova ponudba za milijon nižja od konkurenčne, vabilo pa je dobil po končanem razpisu.

Dodal je, da so se po izbiri Simobila pojavili veliki pritiski, naj spremeni svojo odločitev v korist Mobitela, za njimi pa naj bi stal Marko Pogorevc, nekdanji šef policije in zdajšnji visoki uradnik Mobitela. Pogorevc je pritiske zanikal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.