Slovenija
23 ogledov

Kje bo in kje ne bo drugi krog?

Glede na neuradne rezultate, bo najbolj prepričljivo zmagal Šrot. (Foto: Gregor Žurnal24 main
V Mariboru odločil fotofiniš. Ljubljana, Celje, Slovenj Gradec, Murska Sobota tudi dobili župana v prvem krogu. Novomeščane zagotovo čaka drugi krog, prav tako Kranjčane in Ptujčane.

Po skoraj 98 odstotkih preštetih glasovnic je sedanji mariborski župan Franc Kangler (SLS) zopet na 50,41 odstotkih, Tomaž Kancler (SDS) vztraja pri 16 odstotkih. Vse kaže na tesno zmago Kanglerja. Sicer pa se je izkazalo, da več glasovnic je bilo preštetih, bolj je padala podpora Kanglerju.

Celje - zmaga Šrota
Po skoraj 96 odstotkih preštetih glasovnic je Bojan Šrot dobil 67 odstotkov glasov, drugouvrščena Andreja Rihter dobrih 13 odstotkov.

Ljubljana - zmaga Jankovića
Po 65 odstotkih preštetih glasovnic, je Zoran Janković prejel 66 odstotkov glasov, Zofija Mazej Kukovič pa 13 odstotkov.

Jankovićevo zmago napovedujejo vse vzporedne volitve. Tudi njegova lista naj bi dobila čez 50 odstotkov glasov.

Ne bo drugega kroga
Da drugega kroga skoraj zagotovo ne bo, pa si lahko oddahne Anton Štihec v Murski Soboti, Bojan Kontič v Velenju, Matjaž Zanoškar v Slovenj Gradcu .

Drugi krog bo

Prevladujejo neodvisni župani in liste
Po doslej preštetih glasovnicah je bilo na županskih volitvah izvoljenih največ neodvisnih kandidatov, in sicer 49. Med političnimi strankami je bila po številu izvoljenih županov najuspešnejša SLS z 31 župani, sledijo SDS z 21 župani, SD (9), LDS (7), NSi (3) in DeSUS z enim izvoljenim županom.
Tudi na volitvah v občinske svete so po poročanju STA prevladovali neodvisne liste in kandidati, ki so prejeli 20,18 odstotka glasov. Med strankami je največ podpore dobila SDS z 19,17 odstotka glasovi, sledijo pa SD (11,80 odstotka), SLS (10,85 odstotka), DeSUS (9,59 odstotka), LDS (7,94 odstotka), NSi (6,06 odstotka), Zares (3,73 odstotka), SNS (2,12 odstotka), SMS - Zeleni Evrope (1,61 odstotka) in Lipa (0,26 odstotka).

Drugače je v Novem mestu; več kot 95 odstotkov preštetih glasovnic kaže, da se bosta v drugem krogu pomerila Alojzij Muhič (SLS, ZZD), dosedanji župan, in pa Bojan Kekec (SDS). Prvi ves čas vztraja pri 33 odstotkov glasov, drugi pri 24 odstotkov.

V Kranju bo v drugem krogu boj med Mohorjem Bogatajem (Stranka za napredek krajevnih skupnosti) in Hermino Krt (neodvisna).

Na Ptuju kaže na drugi krog med Štefanom Čelanom (LDS) in Miroslavom Lucijem (SDS), v Novi Gorici pa med Darinko Kozinc (SD) in Matejem Arčonom (LDS).

Več o dogajanju v ostali mestnih občinah si preberite v članku, katerega povezavo najdete tukaj.

Prve odzive kandidatov, strank in političnih veljakov, pa si lahko preberete v čalnku Prvi odzivi na rezultate.

Rezultate za vse slovenske občine lahko preverite tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.