Slovenija
35 ogledov

Kje bo nova UGM?

UGM Nino Verdnik
Strossmayerjeva ali Štukljev trg. Odbor za novo UGM piše poziv.

Člani odbora za Novo umetnostno galerijo Maribor že od začetka lanskega leta pozivajo k aktivnemu reševanju projekta UGM. Zapisali so poziv k oživitvi projekta. Člani odbora Mitja Čander, Aleš Novak, Peter Rak in Andrej Šmid so v pozivu zapisali, da čutijo dolžnost in odgovornost, da se ta projekt realizira. Vsaj do leta 2017, pišejo, kar pomeni, da je potrebno nemudoma konkretno pristopiti k pripravi načrtov, dokumentacije in zagotavljanju finančnih sredstev. Glede na sedanjo dinamiko pa se jim zdi, da se z najbolj perečim mariborskim kulturnim infrastrukturnim problemom nihče resno ne ukvarja.

Odbor se zavzema za preselitev UGM na novo lokacijo, v bivšo stavbo SDK na Trgu Leona Štuklja v Mariboru.

S to namero se strinja tudi vodstvo galerije. Medtem pa župan MOM Andrej Fištravec pravi: "Strokovna komisija, ki je izvedla evalvacijo obstoječega projektiranja na obstoječi lokaciji je ugotovila, da trenutni projekt ne izpolnjuje vseh pogojev, ki si jih na eni strani želi UGM, na drugi strani pa Zavod za varstvo kulturne dediščine, zato bodo na obstoječi lokaciji poskušali z novim projektiranjem."

 Trenutna lokacija nesmiselna

Tovrstnih preverb o možnosti umestitve oziroma razširitve UGM na dosedanji lokaciji je bilo s strani Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine narejenih že ogromno, piše odbor. Vztrajanje na tej lokaciji je po njihovem nesmiselno. Ponoven angažma zavoda si tako odbor interpretira kot zavlačevanje oziroma odstavljanje tega projekta na stranski tir. Pravijo, da je to nesprejemljivo. Do sedaj je že bilo izgubljenih 10 milijonov evrov rezerviranih sredstev na ministrstvu za kulturo.

Strossmayerjeva ali Štukljev trg? 

Lokacije novogradnje UGM na Lentu niso več aktualne so zapisali člani odbora. Edino rešitev vidijo v novogradnji oziroma adaptaciji objekta na novi lokaciji. S strani vodstva UGM je tako bila izpostavljena stavba bivše SDK na Trgu Leona Štuklja. Umestitev galerija v ta objekt bi bila smiselna in optimalna. Pridobili bi dokaj kvalitetne prostore v središču Maribora, s tem pa bi prišlo tudi do revitalizacije enega osrednjih mariborskih trgov. Na pristojne apelirajo, da možnosti umestitve galerijskih vsebin v ta objekt nemudoma preučijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.