Slovenija
24 ogledov

Kje bodo končale?

Odpadki z južnoprimorskih in notranjskih odlagališč bi se pri Lomu obdelovali, k Žurnal24 main
Smeti. Proti lokaciji Cero pri Lomu logaška opozicija. Izvedeli iz medijev.

“Ali res ni druge lokacije kot kraški teren nad porečjem podzemeljske Ljubljanice? Grozljivo je, da o tem ni bilo nobene javne razprave, čeprav je o zadevi tako rekoč že odločeno,” se je na načrtovano gradnjo centra za ravnanje z odpadki (Cero) pri Lomu odzval naš bralec, ki je želel ostati neimenovan. Prepričan je, da je Logatec že tako nadpovprečno obremenjen in da je degradirano že območje zdajšnjega odlagališča, zato se mu še en poseg v naravo ne zdi primeren.

“Okoljsko sprejemljivo”
Spomnimo, da so se župani 17 notranjskih, kraških in istrskih občin pred kratkim dogovorili, da bodo Cero do konca leta 2015 zgradili v Logatcu. Da bi dobili 35 milijonov kohezijskih sredstev, morajo še pred poletjem podpisati pogodbo in oddati vlogo z vso dokumentacijo.

70 odstotkov investicije bo pokrila Evropa z državo, če bo prijava pravočasna, preostanek pa občine.

Gašpar Gašpar Mišič, piranski podžupan in koordinator projekta, odgovarja, da nameravajo urediti sodoben center z mehansko-biološko obdelavo odpadkov, s katero se odpadki ločijo na frakcije za nadaljnjo uporabo. “Tehnologija je okoljsko sprejemljiva, saj ne oddaja nobenih negativnih emisij,” pravi Mišič in dodaja, da bi predelovalni obrat prinesel od najmanj 30 do 35 novih delovnih mest.

Raje v industrijski coni
Toda lokaciji, ki jo je predlagal novi logaški župan Berto Menard, nasprotuje tudi logaška opozicija. “Ne podpiramo posega na kmetijska zemljišča. Center bi pod določenimi pogoji lahko umestili v eni od industrijskih con,” menijo v svetniški skupini SLS. Gradnja pri Lomu bo po njihovem mnenju dražja tudi zaradi odkupa zemljišč in gradnje povezovalne ceste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.