Slovenija
20 ogledov

Kje bodo rezali v šolstvu?

Vrtec Nik Rovan
Minister na vprašanje, ali bodo posegli v normative, odgovarja, da to ni edina možnost. Nakazal je spremembe v mreži šol.

"Normativi in standardi niso edina racionalizacija, ki je možna v šolstvu," je v odgovoru na vprašanje poslanke Kristine Valenčič (DL) v državnem zboru po navedbah STA poudaril minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Po njegovih besedah se ena od možnosti racionalizacije kaže tudi na področju mreže šol. Konkretno ukrepov ni napovedal.

Ob tem je po navedbah agencije opozoril, da se je treba morebitnega prilagajanja lotiti previdno in v sodelovanju z vsemi deležniki: lokalno skupnostjo, stroko in sindikati. Nekateri ustanovitelji šol oziroma občine po njegovi oceni niso upoštevale vseh pravil na tem področju.

Varovali bodo delovna mesta

"Bistveno za SVIZ je, da so zaposleni že na začetku teh postopkov vključeni kot enakopravni partnerji v te spremembe. Pri tem SVIZ izhaja iz varovanja delovnih mest," je glede morebitnih sprememb na tem področju povedal predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Branimir Štrukelj.

Ukrepom na področju mreže šol šolniki načeloma ne nasprotujejo, pravijo pa, da je bilo združevanje srednjih šol v prejšnjem mandatu povsem neustrezno.

Plač ne dajo

Sindikati javnega sektorja vladni pogajalski ekipi sicer danes še ne bodo predstavili odgovora na predlog ukrepov za znižanje plačne mase, saj se bodo nekateri sindikati o tem odločali v prihodnjih dneh.

Štrukelj je ponovil, da bi bilo dobro, da vse tri veje oblasti pokažejo,  da so same pripravljene na varčevanje in da bi si funkcionarji znižali plače še preden zahtevajo od javnih uslužbencev, da "spet nekaj dajo".

Komentarjev 1
  • bojo 23:29 22.april 2013.

    Zanimivo. Moja žena je po skoraj 20 letih delovne dobe enostavno postala tehnološki višek. O kakšnem prerazporejanju kot je takrat govoril minister Turk seveda ni bilo govora.O vlogi Sviza takrat sploh ne bi izgubljal besed. Skratka za navadne smrtnike to ...prikaži več o varovanju delovnih mest verjetno tudi ne bo veljalo. Iskanje ponovne zaposlitve je pa v šolstvu že kar misija nemogoče. Trenutno je pač v fazi iskanja zaposlitve in udeležbe v socialnih projektih.Takšna je realnost. Tako, da ne vem, če bo ravno tako kot piše v članku.