Slovenija
19 ogledov

Kje je Desus dobil edinega župana

slovenija 23.11.2011 Karel Erjavec predsednik stranke Desus, intervju, portret; Saša Despot
V Celju, Velenju in Zagorju zanesljive zmage zdajšnjih županov, Franc Pukšič za 13 glasov ujel drugi krog, Matjaž Zanoškar izgubil proti svojemu "namestniku". Edinega župana v državi je Desus dobil v Apačah.

V vzhodnem delu države je v največjem mestu Celju Bojan Šrot brez težav dobil še peti mandat. V Velenju je s skoraj 70 odstotki podpore še en županski mandat dobil kandidat SD Bojan Kontič, v Zagorju pa s skoraj 80-odstotno podporo zdajšnji župan Matjaž Švagan

Na Ptuju bo moral dosedanji župan Štefan Čelan v drugi krog, kjer se bo spoprijel z Miranom Senčarjem. Prvi je po doslej preštetih glasovih prejel 35 odstotkov, drugi pa 28. Tudi v Trbovljah bo drugi krog, po doslej preštetih glasovih med Jasno Gabrič in Borutom Dolancem

V Apačah je Desus dobil edinega izvoljenega župana v državi, to je postal Franc Pižmoht

Srečnih 13 glasov za Pukšiča

Nekdanji poslanec Franc Pukšič, ki je v Destrniku 18 let županoval, preden je zakon poslancem to prepovedal. Tokrat se je uspel uvrstiti v drugi krog, čeprav je zdajšnjemu županu Vladimirju Vindišu za zmago v prvem krogu zmanjkalo le 13 glasov. 

Njegov nekdanji poslanski kolega Matjaž Zanoškar (prav tako nekdanji župan) je bil v Slovenj Gradcu manj uspešen. Andrej Čas, ki ga je po prepovedi hkratnega opravljanja poslanske in županske funkcije zamenjal na županski funkciji, je po dveh letih županovanja zdaj z 62 odstotki zmagal že v prvem krogu. 

Za po dvajsetih letih izpraznjen stol drugi krog

V Šmarjah pri Jelšah in v Šentilju župana po 20 letih nista znova kandidirala. V obeh občinah bo drugi krog, v Šmarjah pri Jelšah je Stanislavu Šketu za zmago v prvem krogu zmanjkalo nekaj glasov, nekdanji direktor televizije Anton Guzej pa se v drugi krog ni uvrstil.

V Mežici nekdanjemu kriminalistu NPU Robertu Slodeju ni uspelo premagati aktualnega župana Dušana Krebela, ki je prejel 53 odstotka in zmagal v prvem krogu. 

Roman Leljak, ki se je na strani SDS zelo angažiral v referendumski kampanji proti noveli arhivskega zakona, je uspel priti v drugi krog v Radencih, za Janezom Rihtaričem zaostaja dobrih sedem odstotkov. 

Več o izidu v Mariboru in Murski Soboti lahko preberete v ločenih člankih. 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 08:24 06.oktober 2014.

    Upajmo, da bo Cerar ukinil za začetek vsaj tretjino občin ! Apače občina ? Ne ga srat!