Slovenija
55 ogledov

Kje je počitnikovala po tragediji?

Čeprav se zaveda, da bi ljudje rezultate radi hitro, ministrica opozarja, da so Žurnal24 main
Primer Baričevič se nadaljuje s spopadom Kresalove in Nataše Pirc na upravnem sodišču. Razkritje potnih nalogov varnostnikov bi pojasnilo, kam sta Kresalova in Senica odpotovala takoj po tragediji.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zatrjuje, da mora policija razkriti potni nalog za varnostnike ministrice Kresalove v času po 4. februarju 2010. Ministrica je takrat odšla na dopust, medijem pa nikakor ni želela razkriti, kam je odpotovala.

Policija bi morala podatke razkriti v petih dneh po prevzemu odločbe, vendar je notranje ministrstvo zoper pooblaščenko vložilo tožbo na upravno sodišče in hkrati predlagalo zadržanje odločbe.

Noben podatek v naši državi ne more za večno ostati skrit pred javnostjo.
Nataša Pirc Musar

Argument zasebnosti
V tožbi zoper odločbo pooblaščenke se MNZ sklicuje na argument varovanja ministrice in na argument njene zasebnosti.

"Dejansko je šlo za zasebno pot ministrice, vendar pa je bila deležna 24-urnega varovanja, kar potegne za seboj porabo javnih sredstev, tako da se je treba z vidika načela sorazmernosti odločiti, koliko zasebnosti lahko Kresalova obdrži zase in koliko je je treba razkriti zaradi porabe javnega denarja," nam je zatrdila Pirc-Musarjeva.

"Dobili smo tožbo v postopku upravnega spora in zahtevo za obnovo postopka Kresalove. Stvari moramo zdaj proučiti in se odločiti, kako bomo na te stvari odgovorili. Gospa Kresalova navaja, da bi morali v postopek vključiti tudi njo, da bi povedala svoje mnenje. Proučiti moramo, ali so njene zahteve relevantne," nam je nadaljevanje zgodbe obrazložila Pirc-Musarjeva.

Če bo upravno sodišče potrdilo odločbo informacijske pooblaščenke, bo možno za nazaj dobiti podatke o službenih poteh varnostnikov ob počitnicah vseh varovanih oseb (predsednik republike, vlade, DZ, varovani ministri) v tem in prejšnjih mandatih.

V Švico na šivanje roke
Medijsko iskanje podatkov o dopustu Kresalove in njenega partnerja Mira Senice se nadaljuje zaradi sumov o povezavi s smrtjo Saše Baričeviča, ki je drugega februarja podlegel ugrizom lastnih psov.

Po tragediji so se pojavile govorice, da je Senica takoj po krvavem dogodku odpotoval v Švico na šivanje roke. Ministrica in odvetnik sta vlogo v tem dogodku zanikala, dejstvo pa je, da sta 4. februarja odpotovala na dopust in se pogreba Baričeviča 6. februarja nista udeležila.

 Po Dnevnikovih neuradnih informacijah drži podatek, da je Kresalova takrat potovala v švicarski St. Moritz, naj pa ne bi (in tudi ne varnostniki) prenočevala v hotelu Kempinski, kot se je ugibalo doslej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.