Slovenija
18 ogledov

Kje je resnica o referendumu

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Dejansko ne odločamo o tistem, o čemer nas prepričujejo Pahor, Janša, Cerkev ...

Na referendumu – poenostavljeno povedano – odločamo, kdo bo v prihodnje reševal mejni spor: politiki ali pravniki. Pred glasovanjem pa premislimo, kaj lahko pričakujemo od enih in drugih.

Politiki. Če bomo arbitražni sporazum zavrnili, bodo spor še naprej reševali strankarski šefi. Do zdaj se niso izkazali. Hrvatje so zlahka položili našo levico in desnico, si vzeli levi breg Dragonje in pol Piranskega zaliva, prestavili mejno kontrolo ob Dragonjo, postavili školjčišča, zgradili most na našo stran Mure in kot za šalo izigrali vse naše liderje ... V prihodnje je lahko samo še slabše, saj bodo mednarodne okoliščine Sloveniji manj naklonjene kot do zdaj.

Pravniki. Če bomo arbitražo izglasovali, pa bodo spor prevzeli pravniki. Z njimi nimamo slabih izkušenj. Spor zaradi hrvaških deviznih vlog so mednarodna sodišča rešila v slovensko korist. Dokler so ga reševali politiki, nam je kazalo slabo, ko pa ga je prevzela stroka, se je obrnilo.

France Bučar pravi, da je arbitražni sporazum preveliko tveganje. Sam menim nasprotno: tveganje je preveliko, če dovolimo politikom, da se še naprej igrajo z mejo.

Pahor in Janša sta manj spretna od hrvaških kolegov. In nista edina. Kdor bo na oblasti, bo izgubljal zemljo in morje. Po drugi strani pa so slovenski pravniki hrvaškim vsaj enakovredni in zato je za Slovenijo sodna zmaga verjetnejša kot zmaga na političnem parketu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.