Slovenija
4192 ogledov

V katerem slovenskem kraju je padlo 15 cm snega?

Sneg v Ratečah PIC
Namesto pomladanskih barv cvetlic bela odeja.

Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da so na cestah čez prelaz Jezerski vrh ter na Pokljuko obvezne verige, zimsko opremo priporočajo tudi na ostalih prelazih in višje ležečih cestah. Prelaz Vršič je zaprt, tam je v zadnjih 12 urah zapadlo 22 centimetrov snega. Zaradi skalnega podora je sicer zaprt prelaz Ljubelj, cesta bo predvidoma zaprta do sredine junija. 

Po podatkih spletne strani Arso (za 8.00) je sicer v noči na nedeljo snežilo v številnih krajih po državi. Tako so imeli sneg celo v Metliki, seveda pa predvsem v višje ležečih krajih. 

Sneženje pa se je čez dan ponekod še okrepilo. Tako prebivalci iz Rateč poročajo, da je pri njih v nekaj urah zapadlo kar 15 centimetrov snega!

 

In kako kaže v prihodnje? Več v spodnji novici:

Mrzlo jutro Napoved Slovenija Vreme: V torek pozeba, prihodnji vikend spet vdor polarnega zraka?

Kot so na Arsu v petek zapisali na svoji Facebook strani, tako izrazite ohladitve v maju ne beležimo vsako leto, niso pa nič nenavadnega. Hladneje je bilo na primer 3. maja leta 1985, ko je tudi po nekaterih nižinah osrednje in vzhodne Slovenije zapadlo okrog 10 centimetrov snega.

Na Primorskem pometa burja

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in Selom ter na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila z ponjavami. Promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton je prepovedan tudi na regionalnih cestah Podnanos-Manče-Vipava ter Ajdovščina-Selo-Ajševica-Vogrsko.

Ponoči bodo padavine v zahodni, osrednji in deloma severni Sloveniji ponehale, se bo pa na jugu meja sneženja nekoliko znižala. V ponedeljek dopoldne pa bodo padavine povsod ponehale ter se bo nato od zahoda počasi začelo jasniti.

V vzhodnih in severnih krajih bo pihal severni veter. Najmočnejši sunki burje na Primorskem bodo zvečer in v prvem delu noči na ponedeljek na izpostavljenih mestih presegali hitrost 100 kilometrov na uro.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 19:47 05.maj 2019.

    hitro dvignit davke, ker se podnebje nevarno segreva in bomo po (poljubno vstavi) napovedanih koncih sveta v nasprotnem primeru vsi leta (poljubno vstavi) končali pod vodo *honk honk*