Slovenija
91 ogledov

Kje mirno čez mejo in kako z otroki

Žurnal24 main
Zaradi gneče na meji izberite manjše prehode. Če so otroci v spremstvu drugih, za vsak primer imejte pooblastilo.
 

Srečanje vrha G8

Začasni nadzor. Italijanska vlada se je zaradi srečanja vrha G8, ki bo od 10. do 12. julija v Aquili, iz varnostnih razlogov odločila, da bo uvedla začasni nadzor nad svojimi mejami, in sicer na mejah s Francijo, Avstrijo, Švico in Slovenijo. Nadzor bo trajal od 28. junija do 15 julija. Zato ni odveč naslednje opozorilo – če vas pot zanese v Italijo, ne pozabite na identifikacijski dokument, torej veljavno osebno izkaznico oziroma potni list. Schengenski sporazum predvideva in dopušča takšno odločitev, kadar gre za zagotavljanje varnosti, začasni nadzor pa ne sme trajati dlje od 30 dni. 

Da bi se izognili gneči na mejnih prehodih, se na pot odpravite med tednom. Izberite alternativne, manjše prehode, kajti tuji turisti se praviloma držijo glavnih cestnih povezav in ne uporabljajo vzporednih mejnih prehodov. Potujte ponoči, svetujejo poznavalci.

Otroci le z dokumentom
Še pred kratkim je bilo za otroke, ki so na Hrvaško potovali denimo s starimi starši, nujno notarsko overjeno pooblastilo.

"Zdaj lahko meje prehajamo brez pooblastil, otrok mora imeti le veljaven osebni dokument," zatrjuje šef carinske službe na hrvaškem mejnem prehodu Obrežje oziroma Bregana Zlatko Jerman .

Seveda pa imajo cariniki vso pravico do podrobnejšega pregleda, če sumijo, da je bil otrok odpeljan na silo.

Prikaz kaže pravilno vključevanje iz dvopasovnega v enopasovni promet. Za povečavo kliknite na sliko. © grafika Žurnal24

 
Drugače je zatrdila policistka na tem mejnem prehodu, ki se sicer ni hotela predstaviti: "Do 14. leta morajo otroci imeti pri notarju overjen dokument."

Ker tudi na spletni strani hrvaške policije piše, da dodatni dokumenti za prehod meje – razen osebne izkaznice oziroma potnega lista – sicer niso potrebni, "vendar pa bi bilo pooblastilo zaželeno, če se izkaže potreba po preverjanju" , morda ni odveč, da imate pri sebi vsaj na list papirja napisano dovoljenje skrbnikov otrok.

 

Gnečo bodo delali tudi novi nadzorniki

V Darsu so napovedali, da bo v glavni turistični sezoni nadzor nad uporabo vinjet opravljalo še več nadzornikov. Namesto 83 bosta sedaj 102.

Lani ura in pol čakanja
Promet se zaradi menjave turistov v turističnih krajih po navadi poveča ob koncih tedna. Lani je bila povprečna čakalna doba na mejnem prehodu uro in pol, zlasti julija in avgusta pri vstopu v Slovenijo, kjer schengen zahteva večji nadzor.

Kljub temu na policiji ugotavljajo, "da čakalne dobe niso nerazumno dolge".

Statistični podatki kažejo, da je mejo s Hrvaško v prvih treh mesecih letošnjega leta prestopilo dobrih 30 odstotkov manj potnikov kot lani. To pomeni, da je v Slovenijo vstopilo dobrih 1.800.000 potnikov, zapustilo pa jo je dobrih 1.600.000 potnikov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.