Slovenija
73 ogledov

Kje preživeti konec tedna?

Koča pri čarovnici
1/8
Jože Brilej
Do konca poletja vam bo Žurnal24 pripravil serijo člankov Na potep. Objavljeni bodo vsak petek dopoldan, v njih pa boste dobili nasvete, kam se lahko odpravite v hribe, kam s kolesom, kje lahko svoj prosti čas preživijo družine z otroki ali otroci sami in nenazadnje vam bomo predstavili bisere Slovenije - lepe kotičke, ki jih morda še ne poznate.

V kraljestvu kralja Matjaža

Za tokratni potep v gore vam predlagamo Peco, najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji, pod katerim po izročilu legende spi kralj Matjaž. Pohod na Peco je mogoč tako v poletnih mesecih kot v zimskih, vendar je v slednjih priporočljiv le za izkušene planince.

Svetujemo vam, da se z avtomobilom zapeljete do parkirišča pri rudniku v Topli. Od tam boste po podatkih Slovenske turistične organizacije potrebovali tri ure hoje do Male Pece (1665 m) in še dodatno uro do vrha. Če se boste povzpeli na Peco, si oglejte tudi votlino Kralja Matjaža, ki leži  v bližini doma na Mali Peci.

Klodičeva kolesarska pot

Ko se bodo številni zgrinjali proti morju, vam svetujemo izlet s kolesom po Gorenjski. Naš predlog je Klodičeva kolesarska pot. Med potjo si boste lahko med drugim ogledali slikovite vasice ob Savi, znamenite bohinjske kozolce, slap Ribnico ter uživali stran od cestnega vrveža, saj je pot prepovedana za avtomobile, motorje, štirikolesnike in konjenike.

Bohinjsko jezero | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Klodičeva kolesarska pot: Bohinjska Bistrica - Savica - Kamnje - Polje - Laški Rovt - Ribčev Laz - Stara Fužina - Studor - Srednja vas

Skrivnostno Divje jezero

Ob vročini se bo zagotovo prilegel izlet do idrijskega Divjega jezera. Divje jezero je naravna znamenitost, ki leži le dva kilometra južno od Idrije. Obdajajo ga skoraj navpične stene, ki tvorijo obliko kotla. Samo jezero je značilen kraški izvir.

Najlažje boste do njega prišli, če se peljete od Logatca proti Idriji. Približno dva kilometra pred Idrijo zavijte levo proti Beli. Parkirajte na parkirišču, ki se nahaja za mostom čez Jezernico, nato pa peš - približno 10 minut hoje - sledite označeni poti. Lahko pa se do jezera podate peš tudi iz središča Idrije, kar vam bo vzelo približno 45 minut hoje.

Po podatkih Turistično-informacijskega centra Idrija je na območju jezera izjemno raznolik rastlinski svet. Med drugim raste v skalnih razpokah nad jezerom alpska mastnica, mesojeda rastlina, na katere liste se ujema manjši mrčes, in kranjski jeglič. V globinah jezera pa živi tudi človeška ribica.

Pravljični dan z družino in obisk Ane Desetnice

Družinam svetujemo obisk Koče pri čarovnici, ki leži pod Olimsko goro. Tam bodo otroci lahko med sprehodom po gozdu odkrivali svet pravljic in spoznali nekatere najbolj znane pravljične junake.

Koča pri čarovnici | Avtor: Jože Brilej Jože Brilej
Kočo je sprva kot vikend ustavril Jože Brilej, pred 20 leti pa jo je začel preobražati v Deželo pravljic in domišljije, ki se vsako leto lahko pohvali s kako novostjo. Letos so ustvarili Krojačka Hlačka in odprli tabor Ali Babe.

In kaj vas čaka ob ogledu Dežele pravljic in domišljije:
- sprehod skozi gozd ob ptičjem petju;
- učna ura zgodovine, v okviru katere si boste ogledali, kako je življenje Korenčkovih izgledalo pred stotimi leti;
- učna ura geografije, kjer boste spoznali različne spominke iz celega sveta, med drugim različne narodne noše;
- učna ura pravljic in zgodb iz slovenske in tuje književnost, med katero boste lahko vidili tudi pravljične junake, kot so Martin Krpan, Peter Klepec, Kosobrin, Bedanec, Pehta, Pika nogavička in številne druge.

Tistim, ki možnosti za pobeg v naravo nimajo ali pa mu želijo dodati kanček kulturne note, pa svetujemo obisk pouličnega gledališča Ana Desetnica. Ta bo tokrat potekal v kar desetih slovenskih mestih - Ljubljani, Mariboru, Kamniku, Celju, Novi Gorici, Šoštanju, Rušah, Cerknem, Murski Soboti in Ravnah na Koroškem. Vse predstave so brezplačne.

Komentarjev 1
  • KOJAK 13:43 29.junij 2012.

    Popravite v komentarju pod sliko o Divjem jezeru: Jezero je oddaljeno 2km od Idrije in ne Litije.