Slovenija
21 ogledov

Kje so časi, ko je bila kazen vzgojna

slovenija 21.01.13, Anja Zupanc, novinarka, Zurnal, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Kaj bi bilo bolj vzgojno, kot da se tajkune za kazen pošlje med smetarje ali v dom za ostarele.

Res je, vsi zapori po državi so absolutno prezasedeni, nekateri za skoraj dvakrat. Država ta problem rešuje med drugim tako, da ljudem, ki niso nevarni za družbo in svoja kriminalna dejanja obžalujejo, dovoli, da kazen odslužijo z delom v družbeno korist. Razumljivo, saj tudi takšno delo lahko strezni in prevzgoji nekoga, ki se je prej dolga leta preživljal s kriminalnimi dejanji ali je zakon prestopil le enkrat.

Služba

To je namreč namen kazni. Ne glede na to, ali je zaporna ali ne. Če jo človek odsluži. Strinjam se, da obsojencev v teh časih ni več treba pošiljati kopat premog v rudnike. Nič pa ni narobe s tem, če ti obsojenci pomagajo v domovih za ostarele, smetarjem, previjajo otroke ali opravljajo druga podobna dela. Sploh je zelo pomenljivo, če takšna dela opravijo nekdaj najuspešnejši in najpremožnejši gospodarstveniki, ki običajno za čiščenje ali pobiranje smeti samo najemajo druge. Mlajši sin ljubljanskega župana je kazen za to, ker je s smrtjo grozil novinarju, odslužil v domu za ostarele. Da bi počel kaj takega, si najbrž do takrat ni predstavljal niti v sanjah. Ampak takšno kazen je dobil z namenom. Zato, da se bo začel zavedati, da ljudem kar tako ne moreš groziti, tudi če si sin političnega veljaka. Tudi on bi si najbrž brez težav privoščil, da bi domu preprosto doniral denar in tako kazen odplačal, ne da bi mu bilo treba dvigovati in hraniti starostnikov. A kazni za svoje dejanje tako niti slučajno ne bi odslužil. Vsaj jaz mislim, da ne.

Preberite še članek: Svobodo lahko kupi za drobiž.

Komentarjev 1
  • anze40 08:36 13.november 2013.

    Tajkunske barabe naj orng občutijo svoje barabije.Pa ne z drobižem ali delom v kakšnem domu.Plačajo naj toliko, da bodo npr. pokrili delovanje kakšnega doma za ostarele za nekaj let.