Slovenija
73 ogledov

Kje vse boste jutri lahko opazovali Sončev mrk?

sončev mrk, arizona ZDA Reuters
Jutri si bomo tudi pri nas lahko ogledali delni Sončev mrk.

Sončev mrk bo trajal dve uri in pol in se bo začel ob 9.30 po srednjeevropskem času. Vrhunec mrka bo okoli 10.40. Zamik med skrajnim zahodnim in skrajnim vzhodnim delom Slovenije znaša nekaj manj kot 6 minut. Pri nas bomo videli mrk le deloma, bo pa to najbolj intenziven mrk po letu 1999, ko smo lahko tudi pri nas opazovali popolni Sončev mrk. Pri astronomski reviji Spika so izračunali, da bo jutri ob največji stopnji zakritega 68 odstotkov Sončevega premera oziroma 60,4 odstotka njegovega površja.

Jutrišnji pogled na delni Sončev mrk bi po napovedih agencije za okolje ponekod lahko zmotilo le nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Večinoma pa bo po državi jasno.

Kljub temu, da bo Sonce v več kot polovici zakrivala Luna, pa gledanje vanj s prostim očesom še vedno ni varno in lahko povzroči nepopravljive poškodbe. Opazovanje je varno le s pomočjo za to namenjenih očal oziroma filtrov za Sonce.

Sončev mrk straši tudi energetike

Izpad proizvodnje iz sončnih elektrarn bo vplival tudi na znižanje proizvodnje električne energije sončnih elektrarn in nekoliko povečan odjem zaradi zatemnitve. Na Elesu pojasnjujejo, da bodo sami odstopanja bilance porabe in proizvodnje, odpravil z mehanizmi izravnave odstopanj.

"Obstajajo tudi povečana tveganja, da bodo težave nastopile v tujini, kjer je inštalirani obseg sončnih elektrarn  neprimerno večji. Z vidika obvladovanja negativnih vplivov iz tujine bo tako potrebno v slovenskem elektroenergetskem sistemu (EES) imeti nekaj rezerve tudi za pomoč ostalim sinhrono povezanim sistemom," še izpostavljajo na Elesu, kjer pričakujejo največji izpad proizvodnje ob 10.40 uri, in sicer 100 MW

Nekaj lokacij, ki so jih zbrali pri astronomski reviji Spika, kjer boste jutri lahko organizirano opazovali Sončev mrk:

  • Ljubljana, organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije v sodelovanju z revijama Gea in Spika, Prirodoslovnim muzejem Slovenije in Elektrotehniško-računalniško strokovno šolo in gimnazijo Ljubljana. Sonce boste lahko spoznavali in opazovali od 9. do 12. ure na Kongresnem trgu v Ljubljani.
  • Ljubljana, organizira Gimnazija Jožeta Plečnika. Sonce boste lahko spoznavali in opazovali od 9. do 12. ure na Plečnikovem trgu.
  • Maribor, organizira Astronomsko društvo Orion. Sonce boste lahko opazovali na platoju pred Filozofsko fakulteto v beli in H-alpha svetlobi.
  • Murska Sobota, organizira Astronomsko društvo KMICA in Gimnazija Murska Sobota. Sonce boste lahko opazovali pred Gimnazijo Murska Sobota
  • Nova Gorica, organizira Amatersko astronomsko društvo Teleskop  in Šolski center Nova Gorica. Člani društva bodo opazovanje organizirali na Bevkovem tgu v Novi Gorici.
  • okolica Celja, organizira Astronomsko društvo Kosci Šentjur. Mrk bodo skupaj z učenci in dijaki opazovali na štirih lokacijah:
        na dvorišču OŠ Hruševec Šentjur
        na dvorišču OŠ Blaža Kocena Ponikva
        na dvorišču OŠ Slivnica pri Celju
        na dvorišču I. gimnazije v Celju
  • Vipava
    Opazovanje mrka bo pred pred osnovno šolo Draga Bajca.
  • Grosuplje
    Opazovanje mrka bo na igrišču šole OŠ Brinje Grosuplje.
  • Jesenice, organizira Astronomko društvo Nova
    Opazovanje mrka v beli in H-alpha svetlobi bo na igrišču šole OŠ Toneta Čufarja Jesenice.
  • Turnišče
    Opazovanje mrka bo na športnih igriščih OŠ Turnišče.
  • Dob
    Opazovanje mrka bo na šolskem igrišču OŠ Dob (okolica Domžal).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • s.i.k. 15:31 19.marec 2015.

    . hecno. da le dve uri in pol trajajoči Delni mrk povzroči živo grozo sončnim elehtrarnam . in upam , da lahko jutri buljim proti luni in soncu neorganizirano. ker res ne zMorem v ljubljano. ( upam pa , da ...prikaži več bo toliko jasno, se pravi brez smoga pri tleh, da vsaj enx Vidim tole zanimivost .