Slovenija
91 ogledov

Kjer je dim, je tudi para

Cigareta Shutterstock
E-cigarete. 
Prodaja raste, prodajalce pesti prepoved oglaševanja. Nadomestek. Uradne zdravstvene ustanove jih ne priporočajo, ker njihova varnost ni dokazana.

"S prodajo elektronskih cigaret prek spleta se ukvarjamo že pet let. V zadnjem času smo distribucijo razširili tudi zunaj specializiranih trgovin, trgovskih centrov, kioskov in bencinskih servisov," razlaga Bojan Ivančič iz podjetja Maitim. Prodaja raste, a trgovce ovira to, da je elektronske cigarete (e-cigarete), ki dim nadomeščajo s paro, po zakonu prepovedano oglaševati. Tržni inšpektorat je od njih celo zahteval umik nekaterih informacij, ki so jih objavili na spletni strani. Drugi prodajalec e-cigaret, ki ne želi biti imenovan, meni, da je tarča nenehnih prijav, in dodaja, da se stališča pristojnih inšpektoratov od pregleda do pregleda zaostrujejo. Pred enim mesecem so tako morali s svoje spletne strani umakniti fotografije kateregakoli elementa e-cigarete. To naj bi po prodajalčevem mnenju onemogočalo, da bi se javnost sploh seznanila s tem proizvodom.

Do 30.000 uporabnikov

Po Ivančičevih besedah je, kljub trenutnemu pomanjkanju raziskav o morebitnem dolgoročnem vplivu na zdravje, e-cigareta v primerjavi s klasično manj tvegana izbira. Po njegovi oceni je v Sloveniji pozimi do 30.000 uporabnikov e-cigaret. Glede skrbi, da bi se nanje navajali predvsem mladi, ki sicer ne bi posegali po tobačnih izdelkih, pa prodajalci odgovarjajo, da so njihove stranke stare večinoma več kot 30 let, torej ljudje, ki zaradi kajenja že čutijo zdravstvene posledice.

Spodbudni odzivi strank

"E-cigarete so prihodnost zdravega kajenja," trdi trgovec z e-cigaretami Paolo Toldo. Kot pojasnjuje, morajo biti pripomočki za elektronsko kajenje potrjeni s certifikati kakovosti, ob tem pa poudarja, da še nobena analiza ni pokazala, da bi bile glede na vsebnost toksičnih snovi e-cigarete nevarnejše od klasičnih. Odzivi strank so spodbudni. "Zapriseženi kadilci ugotavljajo, da ne kašljajo več, pa še stroški so za polovico nižji," izpostavlja.

Varnost ni dokazana

Zamenjavo klasičnih cigaret z elektronskimi je podprl tudi znan italijanski onkolog Umberto Veronesi, ki je menil, da bi na tako po svetu rešili 500 milijonov življenj. Uradne ustanove, katerih skrb je javno zdravstvo – med njimi Svetovna zdravstvena organizacija in ameriški Urad za prehrano in zdravila (FDA) –, pa opozarjajo, da je o e-cigaretah še premalo znanega, da bi jih lahko opredelili za varne.

 Ali so za kadilce, ki ne želijo opustiti kajenja, e-cigarete manj tvegana izbira?

 
Specialisti medicinske stroke si o tem niso povsem edini:

slovenija 15.01.14. pulmologi, elektronske cigarete, mihaela zidarn, foto: Bolni | Avtor: Bolnisnica Golnik Bolnisnica Golnik
"Menim, da je primerno spodbujati opuščanje kajenja. Številni bolniki ob tem potrebujejo nikotinsko nadomestno terapijo. S tem nadomestijo nikotin iz cigaret, torej tisto snov, ki povzroča odvisnost. Marketing, da so elektronske cigarete manj škodljive kot kajenje pravih cigaret, pa sklepam, da je namenjen spodbujanju prodaje teh pripomočkov."

Mitja Košnik  | Avtor: Bolnisnica Golnik Bolnisnica Golnik
"Kajenje je vnašanje droge z imenom nikotin v telo. Eden od najnevarnejših načinov zlorabe nikotina je vdihovanje cigaretnega dima, ki ima vrsto primesi, ki so rakotvorne ter povzročajo vnetje in okvaro žil. Vsak način vnašanja nikotina v telo, ki se izogne vdihavanju cigaretnega dima, je manjše zlo."

Tomaž Čakš  | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
"Elektronske cigarete so načeloma manj škodljive, ker ne vsebujejo rakotvornih katranov, ogljikovega monoksida in vrste drugih toksičnih snovi. Nisem pa prepričan, da so primerne za pomoč pri odvajanju od kajenja, saj vsebujejo nikotin, ki povzroča odvisnost, in simulirajo kajenje resničnih cigaret. Glede potencialno nevarnih snovi v elektronskih cigaretah (poleg nikotina) so potrebne daljše neodvisne znanstvene raziskave in ocene tveganja o vplivu na človeški organizem."

Maja Primic Žakelj | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
"V literaturi zaenkrat ni mogoče zaslediti nobene raziskave, na podlagi katere bi lahko svetovali zamenjavo klasičnih cigaret z elektronskimi. Pri elektronskih cigaretah gre predvidoma za manjšo škodo, saj je v klasičnih res ogromna količina toksičnih in rakotvornih snovi. Ne moremo pa tega znanstveno potrditi, dokler niso narejene ustrezne analize."

Komentarjev 5
  • vejper 09:56 03.maj 2016.

    http://zv-slo.si/nikotin-brez-dima-zmanjsevanje-skode-ki-jo-povzroca-tobak/

  • vejper 09:55 03.maj 2016.

    https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-tobacco-harm-reduction-0

  • Elektronki 21:36 19.januar 2014.

    "Popačena medijska podoba e-cigaret je nastala zaradi marginaliziranosti teme in negativnega senzacionalističnega poročanja, ki ga je vsilila farmacevtska industrija, trdi Bojan Ivančič"Točno tako. Sam uporabljam elektronsko cigareto že več let in o njej lahko povem le pozitivno.