Slovenija
38 ogledov

Kjer ni bilo toče, bo lahko dober letnik

Vinograda Samuela Malnariča toča ni prizadela, zato smeha ob trgatvi Kluba prija Žurnal24 main
V nemalo vinogradih po Dolenjskem in Beli krajini, ki bosta tudi ta konec tedna v znamenju trgatve, bodo vinogradniki in trgači bolj klavrnih obrazov, saj je toča terjala velik davek.

Na zdaj že tradicionalni trgatvi Kluba prijateljev metliške črnine, ki so jo pred dnevi pripravili v vinogradu Samoela Malnariča iz Semiča, pa temu ni bilo tako, saj se mu je toča skorajda izognila. Trgači so veselih obrazov napovedovali odlično letino.

Letnik ima potencial
Med njimi je bil tudi eden od največjih slovenskih vinskih strokovnjakov, enolog Jurij Nemanič: ˝Da bo letnik prav dober in odličen, pridejo tam, kjer bila toča, v poštev le jagode, ki so lepo zrele in niso gnile. Sicer pa nam podnebne spremembe letos niso prinesle suše, tako da imamo sladko grozdje z dovolj kisline. Samo iz takega grozdja lahko pridelamo odlično vino, saj nezrelo ne more dati nekaj okusnega in žlahtnega.˝ Kot še pravi Nemanič, je letos optimist, da bomo imeli sveža, sadna in – kar je najvažnejše – pitna vina. Po njegovem mnenju bo ta letnik dal tudi vina za zorenje, tako da lahko iz daljše nege pričakujemo tudi nekaj, kar današnji trg išče: ˝Vse več je vinskih ljubiteljev, poznavalcev, ki imajo včasih radi tudi zrelo, starejše vino. V letošnjem letniku je gotovo tudi ta potencial.˝

 

Metliška črnin

Eden od največjih belokranjskih vinarjev Samoel Malnarič nam je zaupal recept za metliško črnino. ˝Od 50 do 70 odstotkov je modre frankinje, na drugem mestu je žametna črnina z 20 do 30 odstotki, potem pa naj bi bilo še do 20 odstotkov vseh preostalih sort, ki so dovoljene v Beli krajini: šentlovrenka, potrgalka, zweigelt, gamay ali modri pinot.˝

Konzorcij za skupni nastop
Šest belokranjskih vinarjev se je letošnjega maja združilo v konzorcij za vino belokranjec in metliško črnino. Eden izmed članov, hkrati pa eden od največjih belokranjskih vinogradnikov je Samoel Malnarič, ki z družino obdeluje sedem hektarov vinogradov, kar pomeni 28 tisoč trt. ˝V konzorciju vidim kakovosten nastop na tržišču zunaj obroča Bele krajine, da bodo naša vina prepoznavna tudi v Ljubljani in na Gorenjskem ter v sosednjih vinorodnih pokrajinah. Zato je pomembna enotna kakovost in skupna promocija, kar je tudi namen konzorcija,˝ pravi Malnarič. Malnaričevi pridelajo od 40 do 50 tisoč litrov vina na leto, največ je v njihovi kleti belokranjca in metliške črnine, ki sta mešanici vin, okoli 20 odstotkov pa je čistih sort, kot so laški rizling, chardonnay, sauvignon, muškat, kerner in modri pinot. Največ prodajo belokranjca, njihova barique modri pino in chardonnay barique pa sta poznana tudi zunaj belokranjskega okoliša.

Do zdaj odkupili bolj malo

˝Odkup grozdja je trenutno primeren vremenu,˝ komentira direktor krške kleti Janez Živič in dodaja, da so do zdaj odkupili bolj malo grozdja. Po njegovem poznavanju razmer bo ta konec tedna pravi bum, saj se bodo ljudje množično odločili za trgatev. V krški kleti bodo letos odkupili dva tisoč ton grozdja, saj imajo z vinogradniki sklenjene petletne pogodbe. Za potrebe cvička bodo odkupili 85 odstotkov grozdja iz dolenjskega vinorodnega okoliša, preostalo pa iz bizeljsko-sremiškega.  Živič je zadovoljen, da so kljub neugodnemu vremenu sladkorne stopnje normalne, na območjih, kjer so vinograde prizadela neurja in toča, se pojavlja nekoliko več gnilobe, a kljub temu letošnjo letino ocenjuje kot povprečno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.