Slovenija
279 ogledov

Kjer so kače, tek ni priporočljiv

Ugriz kače Marijan Močivnik
Zaradi ugriza kače na UKC Ljubljana zdravijo letno okoli deset bolnikov. Okrevanje traja tudi do več tednov.

Na Centru za zastrupitve v sklopu svoje informacijsko - svetovalne dejavnosti letno sprejmejo približno 10 do 20 telefonskih klicev zdravstvenih delavcev povezanih z ugrizi kač. "Pri nas zdravimo okoli deset bolnikov letno, približno polovico s specifičnim protistrupom," pojasnjuje Damjan Grenc s Centra za zastrupitve pri UKC Ljubljana. V približno eni petini primerov gre za gada in prav toliko za modrasa, pri več kot polovici primerov pa vrsta kače ostane nepojasnjena.

PREBERITE ŠE: Teden po ugrizu še ne more stopiti na nogo

Ob ugrizu odstranimo prstane

"Če pride do ugriza strupena kače, je prizadeto mesto potrebno pregledati, odstraniti morebitne ostanke strupa na koži, rano nato čisto/sterilno pokriti, prizadeti ud imobilizirati in poiskati zdravniško pomoč," glede ukrepov ob morebitnem ugrizu strupene kače pravi Grenc. Pri ugrizu v roko je pomembno, da odstranimo prstane, zapestnice, uro oz. vse, kar bi lahko pri naraščanju otekline povzročilo motnjo prekrvavitve v prizadetem udu, zato uda tudi ne podvezujemo. "Ugrizne rane ne zarezujemo ali ožigamo, ker s tem stanje lahko le poslabšamo, izboljšanja poteka zastrupitve na te načine zanesljivo ne bomo dosegli," poudarja Grenc. "Prav tako je neučinkovito izsesavanje strupa."

Okrevanje je odvisno od teže zastrupitve in lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov.

Kača je plašna žival

Modras, ki pretekli teden ugriznil 20-letnika pod pod Otliškim oknom nad Ajdovščino, je prilagodljiva strupenjača, ki jo najdemo na nadmorski višini 2000 metrov. "Gre za najnevarnejšo evropsko strupenjačo," pravi poznavalec in ljubitelj kač Aleš Lubej. "V primeru ugriza še vedno v večini primerov povzroči le oteklino in bolečine ter slabost hitro po ugrizu. Hujše težave so zelo redke."

Če se ustraši, ugrizne

Kljub temu je ugrize in nevšečnosti seveda najbolje preprečiti. "Na področju, kjer obstaja možnost, da se lahko nahajajo kače (in s tem strupenjače), pazimo na primerno obutev in oblačila," svetuje Lubej. "Najbolje visoke čevlje in vsekakor dolge, čimbolj debele hlače." Kače se, kot poudarja Lubej, pred človekom in večjimi živalmi umaknejo, takoj, ko jih začutijo, navadno še preden jih zagledamo.

"Če nas srečanje preseneti, lahko mirno uživamo v opazovanju ali gremo svojo pot. Kača se bo umaknila takoj, ko bomo preblizu, če se bo lahko. V primeru, da se nima kam umakniti ali jo skušamo prijeti, pa se bo branila z ugrizom." Pomembno je, da ne segamo z golo roko na nepregledna mesta, kot so razpoke in luknje. "Tudi tek po območju, kjer so lahko kače, ni priporočljiv, saj s tem kačo lažje presenetimo in nima časa uiti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.