Slovenija
31932 ogledov

Klakočar Zupančič odpovedala sestanek, Janša besni

Urška Klakočar Zupančič
1/3
Profimedia
Pavla Ruparja kot nelegitimnega sogovornika označil ves politični vrh, ob strani mu stoji le še Janez Janša.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je odpovedala sestanek s Pavletom Ruparjem, predsednikom Inštituta 1. oktober in organizatorjem protestov upokojencev v Ljubljani. Klakočar Zupančič in Rupar naj bi se sestala 16. maja, predsednica državnega zbora pa je sestanek odpovedala, potem ko je Rupar upokojence včeraj vodil do predsedniške palače, kjer so od predsednice republike Nataše Pirc Musar zahtevali, da "odstrani" svojo svetovalko Biserko Marolt Meden, ki si prizadeva za sprejetje Zakona o evtanaziji in pomoči pri samomoru.

Meden Maroltovi pripisal Hitlerjeve metode

Rupar je zakon o evtanaziji je primerjal s Hitlerjevimi metodami. "Predsednica države si je za svetovalko za upokojenska vprašanja izbrala Biserko Marolt Meden, ki se zavzema za evtanazijo. Takšno svetovalko bi si vzel Adolf Hitler v tretjem rajhu. Nacisti so pomagali duševno prizadetim in nato starejšim v prehitro smrt," je včeraj dejal Rupar. Pri upokojencih evtanazija vzbuja strah, ali sploh še obiskati zdravnika in "kaj bo v injekciji", je prepričan Rupar.  

Klakočar Zupančič: To so znaki kaznivega dejanja

"Draga Biserka in draga Nataša, izjemno vaju obe spoštujem in ostro obsojam zavržne izjave Pavla Ruparja na današnjem shodu pred Državnim zborom. Niso samo zavržne, po mojem mnenju imajo tudi znake kaznivega dejanja, vsekakor pa predstavljajo hud prekršek in so globoko posegle v človekovo dostojanstvo," se je odzvala predsednica državnega zbora. 

"Da se ne bi zgodilo kaj takega kot v Beogradu, je čas, da potegnemo mejo." 

"Dokler jaz vodim državni zbor, ta ne bo dajal nikakršne vloge posameznikom, ki se v imenu resnične in oprijemljive stiske drugih postavljajo v zaščitniško vlogo, dejansko pa jim gre samo za sebične razloge, vse skupaj pa delajo na skrajno populističen način," je danes dodala Klakočar Zupančič. "Takšen govor se lahko zelo hitro sprevrže v fizično nasilje. To pa se lahko odrazi tam, kjer se ne bi smelo – med otroki. Da se ne bi zgodilo kaj takega, kot v Beogradu, je tukaj in zdaj čas, da potegnemo mejo."

Z Ruparjem se ne bo pogovarjala niti vlada

Rupar je na včerajšnjih protestih omenjal tudi sestanek s predstavniki vlade, kjer naj bi predstavil svoje predloge za reševanje problematike upokojencev. "Politična propaganda, ki temelji na manipulaciji in zavajanju javnosti z uporabo neprimernih vizualnih elementov in sovražne retorike, je neprimerna in spodkopava demokratičen dialog v državi. Tovrstna praksa je za družbeno klimo škodljiva in nesprejemljiva, zato se vlada v dialog s takšnimi posamezniki in skupinami ne bo vključevala," pa so po shodu sporočili s kabineta predsednika vlade Roberta Goloba. 

"Včerajšnje besede samooklicanega upokojenskega vodje, sicer prekajenega politika Ruparja, o delu Biserke Marolt Meden najostreje obsojam. Kažejo na njegovo primitivnost in šovinizem, človek je pač v posmeh civilizirani družbi, škodi upokojenskim gibanjem in jih izkorišča za preboj svoje politične stranke. Smešno, samooklicani vodja starejših je dokazal tudi, da je sam najglasnejši starist. Tovrstni izpadi med ljudi vnašajo razdor in podirajo, kar si solidarni del družbe prizadeva zgraditi: vključujočo in povezano družbo," pa je v odzivu dejal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevec.  

Janša v bran Ruparju

Pavlu Ruparju, nekdanjemu poslancu SDS, ki shode organizira s pomočjo članov SDS, je v bran stopil predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša.  "Gospa, ki po Afriki posvaja opice, bi doma zatirala svobodo govora in kazensko preganjala svoje sodržavljane. Državni zbor doslej še ni imel tako skrajne woke osebe na svojem čelu," je zapisal Janša. 

Komentarjev 122
  • Naklonsky 13:11 05.maj 2023.

    Očitno je posvojena opica vplivala na mentaliteto Urške.

  • rd2dmk2 06:16 05.maj 2023.

    jest sem pa šel včerj in dal za mašo. da ko bo rupar ležal na smrtni postelji, da ga Matilda ne pride iskat po spisku ampak da ga pusti v mukah trpet do sodnega dne. pa da vidimo če bo ...prikaži več takar še vedno omenjal naciste. po moje jih bo..... samo takrat zanj ne bo inekcije. tud tiste z morfijem ne..

  • Stane Adamič 06:15 05.maj 2023.

    Oficirji JLA, miličniki, udbaši, potomci hostrejev..... vsi z penzijo krepko čez 1000 evrov. Tukaj blatijo na vse mogoče načine.