Slovenija
23293 ogledov

S falconom na Dunaj: "Kaj naj bi šla s kočijo?"

Urška Klakočar Zupančič Saša Despot Urška Klakočar Zupančič
Klakočar Zupančič komentirala kritike glede obiska novoletnega koncerta filharmonikov na Dunaju.

"Presenečena sem nad absurdnostjo razloga zaradi katerega smo tukaj," je začela predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Na prvi dan novega leta se je udeležila tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov, zaradi česar so se pojavile kritike, da se je na Dunaj odpeljala z vladnim falconom.

Bilateralni obisk na Dunaju

"Kot je bilo napovedano s strani državnega zbora, sem 1. 1. 2023 potovala na bilateralni obisk v Avstrijo, kjer sem se srečala s predsednikom avstrijskega državnega zbora Sobotko. Uradno vabilo je prišlo po ustaljenih diplomatskih poteh, kultura njihovega protokola pa je, da med obiskom povabijo na kulturni dogodek," je pojasnila Klakočar Zupančič.

Gostitelj povabil na koncert

Tako je njo gostitelj Sobotka povabil na novoletni koncert filharmonikov, temu pa so sledili štiriurni bilateralni pogovori glede perečih zadev, kot je položaju slovenske manjšine v Avstriji ter o parlamentarnem sodelovanju med obema državama. Srečanje je predsednica DZ ocenila za izjemno uspešno. 

"Tukaj ni nobene senzacije, kar je senzacija, je to, da so parlamentarni odnosi med državama na najvišji ravni do sedaj," pravi predsednica državnega zbora.

Urška Klakočar Zupančič na Dunaju | Avtor: Parlamentsdirektion Johannes Zinner Parlamentsdirektion Johannes Zinner

Klakočar Zupančič je potrdila, da je na Dunaj letela z vladnim letalom falcon, saj ni šlo za obisk koncerta pač pa bilateralni obisk. "Vse je bilo zakonito. Pot je bila opravljena z državnim letalom falcon kot večkrat prej in se to popolnoma nič ne razlikuje od načina potovanja mojih predhodnikov in članov vlade," je poudarila predsednica in spomnila, da je v času prejšnje vlade falcon letel celo prazen do Milana, od koder je prepeljal enega od ministrov.

Falcona lahko uporablja ves državni vrh, vključno z ministri.

Klakočar Zupančič je povedala še, da bi v primeru, če bi potovala z avtom, bilo potrebnih več vozil in večja delegacija, na vprašanje ali je ne skrbi ogljični odtis potovanja pa je odgovorila: "Seveda je to zelo pomembno vprašanje, a v današnjem času se ogljičnemu odtisu ne moremo popolnoma izogniti. Lahko pa se začnemo voziti s kočijami pa še takrat ne bo nič ogljičnega odtisa. "

 

 

Komentarjev 188
 • bojan88 22:39 06.januar 2023.

  Glede na ciničnost, bi Urška KZ lahko kočijo vlekla...

 • osojnikowski 23:41 05.januar 2023.

  Pri nas ne samo, da so ves čas na oblasti partizani, celo na komentarjih so sami partizani...če je samo en človek tako družbeno izpostavljen in pomemben kot je Janša - in to brez medijske podpore, brez podpore kulture in prosvete, ...prikaži več izključno na lastno inicijativo...potem je slovenska družba hudo dekadentna, gospod Janša pa zelo klen človek, - žlahten ostanek stare slovenske družbene selekcije!

 • Avatar jezeran
  jezeran 17:35 05.januar 2023.

  miss piggy