Slovenija
22 ogledov

Klasika, začinjena z jazzom

"Blejski festival je poleg kremne rezine in Blejskega otoka postal prepoznavna t Žurnal24 main
V znamenju jazzovske obletnice. Novost: poulični nastopi.

V sredo se bo začel 15. Festival Bled, ki bo v znamenju 50. obletnice jazza na Bledu in 200. obletnice Frédérica Chopina. Do 20. julija se bo zvrstilo 20 koncertov, novost pa bodo matineje in poulični nastopi.

Pet tisoč obiskovalcev
Finance. Festival Bled bo stal sto tisoč evrov, od tega je tretjino denarja zagotovilo ministrstvo za kulturo, tretjino Zavod za kulturo Bled, preostalo pa organizator. Lani ga je obiskalo tri tisoč ljudi, na letošnjem pa jih pričakujejo pet tisoč.
Razstava. V času festivala bosta v blejski festivalni dvorani na ogled razstava del akademskega slikarja Alojza Rozmana Fojža in goslarska razstava.

Udeležba je izjemna, je dejal Jernej Brence, ustanovitelj in umetniški vodja festivala, saj bo Bled v naslednjih treh tednih gostil več kot 200 vrhunskih glasbenikov s celega sveta, mojstrske tečaje za violino in violo pa bo obiskovalo 124 udeležencev. Festival je pomemben tudi za blejske hotelirje, saj so imeli lani zaradi festivala okoli 3.600 nočitev.

Uvodni koncert bo ob 20.30 v blejski cerkvi svetega Martina, trio Brence, Haas in Panhofer bo izvedel dela Dmitrija Šostakoviča, koncert pa je posvečen spominu na glasbenika Acija Bertonclja.

Kar šest prizorišč
Prizorišča festivala bodo Festivalna dvorana Bled, Vila Bled, Belvedere, hotela Golf in Triglav ter cerkev svetega Martina, koncerti pa bodo ob 20.30. V soboto bo nastopil komorni orkester festivala Bled s solisti, v ponedeljek bosta Orkester Mandolina Ljubljana in Kar češ brass band poskrbela za Balkan žur, 8. julija bodo nastopili havanski Mariachi Real Jalisco, 12. julija Slovenski oktet, 17. julija bo slavnostni koncert ob 50-letnici jazza na Bledu z Big Bandom Grosuplje, končala pa ga bosta brata Javorkai.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.