Slovenija
32 ogledov

Klavrna pročelja stavb ostajajo

Krožišče na Glavnem trgu bo odstranjeno, območje proti Ulici kneza Koclja bo bol Žurnal24 main
Glavni trg. Po prenovi ga bosta hladila dva vodnjaka. Avtomobilski promet bo omejen.

Maribor. Območje Glavnega trga, tudi Koroška cesta in Ulica kneza Koclja, bo do leta 2012 urejeno na novo. Trg bosta v poletnih mesecih hladila dva vodnjaka, tri leta staro krožišče bodo odstranili; promet po Koroški cesti bo potekal enosmerno, na vzhodu pa ga bodo speljali na novo in umirili na 30 kilometrov na uro.

Gre zgolj za urejanje javnih površin, torej cestišča in pločnikov; v objekte in pročelja na Koroški cesti in drugod, ki so v zasebni ali občinski lasti, se ne bo posegalo. Res pa je nakazano, da bi objekt Elektra Maribor moral dobiti drugačno, boljšo podobo,” je pojasnil mestni arhitekt Stojan Skalicky.

Začetek gradnje konec leta
Emanuel Čerček, svetovalec župana Franca Kanglerja za investicije, je pristavil: “Mestna občina Maribor nima lastnih virov, da bi odkupila stavbe ali bila partnerica pri odkupu. Zaradi te ceste seveda ni mogoče pričakovati razcveta, kljub temu pa upamo, da bodo lastniki prepoznali možnosti razvoja.

Občina naj bi kmalu izdelala vso ustrezno dokumentacijo, glavno gradbeno fazo slabih pet milijonov evrov vrednega projekta pa bi začela konec leta; a to bo odvisno tudi od sprejetja proračuna, o katerem bodo mestni svetniki razpravljali v ponedeljek.

Viri financiranja pri urejanju javnih površin so seveda javni, delno (predvsem na vzhodnem delu Glavnega trga) pa projekt omogoča javno-zasebno partnerstvo,” je končal Skalicky.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.