Slovenija
7621 ogledov

Klecnil je pod obtožbami korupcije: Kmetijski minister odletel!

Jože Podgoršek Profimedia
Kmetijski minister Jože Podgoršek, ki za poslanca kandidira na listi NSi in je januarja s soprogo dopustoval v hotelu Bohinj, ne da bi poravnal račun v višini 800 evrov, je odstopil.

"Minister Podgoršek bo sprejel odgovornost za svojo napako in bo odstopil z mesta ministra. S tem kaže politično kulturo, ki jo želi gojiti NSi. Se pa vse to dogaja, ker so ga želeli v podjetju KŽK prisiliti, da bi ravnal v skladu z njihovimi interesi, on pa se je postavil na stran gorenjskih kmetov," je v uvodu povedal šef NSi Matej Tonin

Podgorešk je dejal, da odstopa izključno zaradi prepozno plačanega računa za hotel. "To je dejstvo in ga obžalujem. Obžalujem pa tudi, da so mojo površnost izkoristili tisti, ki so se hoteli s tem okoristiti. Očitno sem s tem, ker nisem podlegel pritiskom in sem se postavil na stran kmetov, postal za nekatere zelo moteč."

"Očitno se nekateri zelo trudijo z izdajanjem in popravljanjem računov, da bi me očrnili. V teh dneh sem pridobil različne verzije računov iz hotela. Očitno obstajata dva različna računa, na dve različni imeni z različnimi zneski, za isto opravljeno storitev. S soprogo sva namreč bivala za aranžma 800 evrov, ki sva ga poravnala sama, za kar sva prejela račun, ki je bil poslan na moj zasebni e-naslov," pojasnjuje odstopljeni minister.

Dodaja še, da je račun, ki smo ga v minulih dneh videli mediji, izstavljen na drugo ime, v znesku 578 evrov in da z njim nima nič: "V minulih dneh sem dobil tudi nekaj računov iz hotela za dodatne storitve, ki sva jih s soprogo poravnala z gotovino ob odhodu. Na računu so popravljene postavke in plačnik. To dokazuje, da gre za vnaprej zrežiran proces proti meni in moji družini. Verjetno se bo v teh dneh še nadaljeval z različnimi potvorjenimi informacijami tistih, ki mi želijo škoditi. Poskus izsiljevanja, ki sem mu bil priča prejšnji teden, sem predal policiji. Predal sem jim vso dokumentacijo in račune. Zaradi zaščite postopka so me prosili, naj podrobnosti ne razkrivam."  

Ozadje ministrovega odstopa

Lastnik hotela je kriptomilijonar Damian Merlak, s katerim je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že več kot dve leti v sodnem sporu zaradi najetih kmetijskih zemljišč v lasti države. V istem času je po poročanju portala Podgoršek osebno posredoval v zadevi in skušal doseči dogovor v Merlakovo korist. Minister naj bi od direktorice Sklada kmetijskih zemljišč Slovenije Irene Majcen zahteval, naj se poravna s KŽK, kot pravi sama, je bila razrešena, ker ni poslušala ministra. Podgoršek je v izjavi za medije po izbruhu afere dejal, da so se v hotelu dogovorili, da mu račun pošljejo po pošti, ker se jima je z ženo mudilo, a da ga ni prejel, dokler jih aprila ni pozval, naj mu ga pošljejo.

Da nastanitve nista plačala, naj bi z ženo ugotovila šele 7. aprila, na dan, ko so ju o tem spraševali novinarji. Minister je šele, ko so ga poklicali novinarji, ugotovil, da ni plačal. A KŽK zdaj ministra postavlja na laž, saj priznavajo, da so račun poravnali sami. Kot pravijo, Podgoršek ne govori resnice, od hotela pa naj bi nato celo zahteval, da račun, ki ga je že poravnal KŽK, stornirajo.

To bi pomenilo, da je minister prejel neupravičeno korist in ravnal v nasprotju s protikorupcijsko zakonodajo. Vezni člen med Merlakom in Podgorškom, ki je urejal dopustovanje, naj bi bil David Poštrak iz Slovenskih goric, včeraj so to potrdili tudi v KŽK.

"Minister Podgoršek je Davidu Poštraku dal vedeti, da si želi preživeti vikend v omenjenem hotelu, in Poštrak mu je uredil rezervacijo. Minister nikoli ni izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno, to je storil šele štiri mesece kasneje po izbruhu medijske afere in potem, ko je od hotela zahteval, da že plačani račun stornirajo," so pojasnili v KŽK in dodali, da so račun plačali tudi zato, ker so bili v odnosu do ministra v povsem podrejenem položaju. V zameno pa niso dobili ali zahtevali njegovih uslug ali privilegijev.

dezurni@styria-media.si
 

 

 

Komentarjev 25
  • nenad_brigita 22:20 20.april 2022.

    Na obzorju je nova stranka, ki jo ustanavljata pivčeva in podgoršek. Imenuje se SDNU - stranka desnih neplačnikov ugodnosti. Se bo v kratkem pridružil še kak z desne strani.

  • Ender3 17:00 20.april 2022.

    Posipati se s pepelom teden dni pred volitvami je malo mimo. NSi ni, in ne bo stranka integritete in poštenja. Bog odpušča, a ne spregleda grehov tudi tistih, ki ga častijo.

  • janči 15:30 20.april 2022.

    Edino pravilno.