Slovenija
760 ogledov

Klemen Boštjančič prevzema ministrstvo za javno upravo

Klemen Boštjančič Flickr/Vlada RS
Predsednik vlade Robert Golob je v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Slednja je z mesta ministrice odstopila v petek po večdnevnem neuspešnem zavračanju očitkov o netransparentnosti. DZ se bo z njenim odstopom seznanil že na današnji izredni seji. Začasno bo ministrstvo vodil minister Klemen Boštjančič.

Sanja Ajanović Hovnik, ki je veljala za tesno zaveznico premierja Goloba, so po slabem letu in pol s položaja odnesli očitki o domnevno netransparentnem razporejanju sredstev nevladnim organizacijam ter visokih stroških službene poti v New York.

Ajanović Hovnik kljub odstopu zatrjuje, da odhaja s čisto vestjo, saj ni storila nič nezakonitega. V odstopni izjavi premierju Golobu je zapisala, da je bil omenjeni razpis transparenten, skladno s strokovnimi in moralnimi standardi ter je omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij. Želi, da pristojni organi čim prej, strokovno in neodvisno opravijo svoje delo, da ne pade senca dvoma o političnem vplivu na njihovo presojo.

DZ se bo z njenim odstopom seznanil na današnji izredni seji, s čimer ji bo funkcija tudi uradno prenehala. Golob je DZ obvestil, da bo funkcijo ministra za javno upravo začasno prevzel minister za finance Klemen Boštjančič. Ta lahko funkcijo začasno opravlja tri mesece, nato mora premier predlagati novega ministra oz. ministrico.

Na današnji izredni seji se bo DZ sicer seznanil tudi z odstopom ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:02 09.oktober 2023.

    Kaj če bi vlada dala možnost bivšemu premierju. On je zalo vešč ignorance, manipulacije in laži in morda spelje lačne sindikate na limanice. Če, pa mu ne uspe bodo itak drugi krivi..