Slovenija
50 ogledov

Klemenčič nad UVK

Jani Soršek Saša Despot
Primer Večer. KPK od varuha konkurence zahtevala dokumentacijo.

Preiskava. Po naših informacijah naj bi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Goran Klemenčič, pod drobnogled vzela urad za varstvo konkurence (UVK). Le nekaj dni po tem, ko je v javnost prišla anonimka o tem, kako naj bi Matej Raščan ob pomoči NKBM prek družbe 3lan poskušal izpeljati nakup Večera, je KPK od UVK zahtevala posredovanje "določene dokumentacije o postopkih pred 
uradom", trdi vir.

"To je že smešno"

KPK naj bi med drugim hotela videti pogodbo o soupravljanju, sklenjeno med 3lanom in takrat Raščanovim podjetjem Delo revije, ter dobiti pojasnila, "v kakšnih okoliščinah je bila pogodba pridobljena". Kako bi to lahko KPK pomagalo pri "ugotavljanju dejanskih znakov korupcije", ni znano.

Slišati pa je špekulacije, da naj bi KPK preverjala, ali je pogodbo pripravil kar Jani Soršak. Ta to odločno zanika in pravi, da "je to že smešno". O tem, da bi KPK zoper njega vodila kakšen postopek, ni obveščen. Še enkrat nas spomni, da se je kot varuh konkurence iz odločanja o soglasju za prodajo Večera izločil, ker je kot odvetnik pred prihodom na UVK zastopal Raščana.

Z UVK, ki ga kot vršilec dolžnosti zdaj vodi Damijan Matičič, so s pojasnili skopi. Odgovorjajo le, da so "30. januarja od KPK prejeli zahtevo za posredovanje podatkov", in sicer dokumentacije, ki se nanaša na nakup delnic podjetja Večer.

Na KPK pa so na vprašanje, ali zaradi domnevne korupcije res preiskujejo Sorška, odgovorili dvoumno in še bolj skopo kot UVK, in sicer da v evidencah "neposredno zoper Janija Sorška nimajo odprte nobene prijave". Soršak in nemara tudi Matičič pa naj bi se v postopkih KPK znašla posredno, kot predstojnika UVK, ki je februarja lani Delu vendarle dal soglasje za prodajo Večera.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.