Slovenija
16 ogledov

Klemenčič zavrnil Jankovića

07.04.09..zoran jankovic...tiskovna..foto: anze petkovsek... Anže Petkovšek
Objava tonskega posnetka razgovora ljubljanskega župana Zorana Jankovića pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Tokrat vabilo na še en razgovor prihaja z Jankovićeve strani.

"Dajmo to enkrat začeti razčiščevati, da vidimo, kje je meja med moralno-etičnim standardom in blatenjem," je danes dejal ljubljanski župan Zoran Janković, ki je poleg predsednika KPK Gorana Klemenčiča na sestanek povabil še novinarje in vstajnike.

Posnetek zajema pogovor Jankovića pred KPK v postopku priprave zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank. KPK je zaključno poročilo objavila 8. januarja letos, glede na poročilo pa sta predsednik SDS Janez Janša in Janković, ki je takrat predsedoval Pozitivni Sloveniji, sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Sestanka ne bo

Iz KPK so sporočili, da se na vabilo ne bodo odzvali in ga razumejo kot neprimerno. "Komisija za preprečevanje korupcije je neodvisen državni organ, ki deluje na podlagi in po postopku, ki ga določata zakon in poslovnik, odločitve pa sprejema tričlanski senat komisije na podlagi predlogov strokovnih služb komisije. Ne predsednik komisije, ne kakšen njen drug predstavnik se izven zakonsko določenega postopka ne bo udeleževal osebnih ali javnih srečanj, na katerih bi se z osebami, ki so ali so bile v obravnavi pred komisijo, pogovarjali, pregovarjali, sklepali posle ali dogovore … " so sporočili iz KPK.

Informacije javnega interesa

KPK je sicer zavrnila zahtevo za posredovanje omenjenega tonskega posnetka, vendar pa je informacijski pooblaščenec nato ugodil pritožbi več prosilcev zoper odločitev komisije. Kot so maja sporočili iz urada informacijskega pooblaščenca, "gre za informacijo, katere razkritje je v javnem interesu".

Na komisiji pa so takrat pojasnili, da je KPK v postopku zahteve po dostopu do tonskega posnetka razgovora Jankovića pozvala, naj se izjasni, ali dovoljuje njegovo objavo. Janković je objavi posnetka po njihovih takratnih pojasnilih izrecno nasprotoval.

Na današnji novinarski konferenci pa je Janković ponovil spremenjeno stališče do objave posnetka in dejal, da se veseli, da je posnetek javno objavljen, saj so bili posamezni deli objavljeni že prej.

Komentarjev 2
  • vladek 06:59 05.junij 2013.

    Bravo to je čista resnica da bo delo kar bo hoto,a nje.

  • Šemefuky 18:53 04.junij 2013.

    Tkole bom povedu: Pa zakaj se ne bi s komisijo dogovoru nje. Pa šta jih košta.Pa tkole bom vprašu: A ni vse skupaj brez veze, ker itak bom naprej isto delu? A ne Jurček, povej jim, da boš ti ...prikaži veči očku dinčke vrnu nje.