Slovenija
12 ogledov

Klestili bodo število zaposlenih

nlb Žurnal24 main
Strategija NLB za prihodnjih pet let predvideva tudi zmanjšanje števila zaposlenih za od 400 do 500.

Uprava banke že potrdila ukrepe za zniževanje stroškov poslovanja banke in jih v ključnih točkah že predstavila direktorjem, predstavnikom sindikatov v NLB in zaposlenim. Večina ukrepov za znižanje stroškov mora biti zaključena do konca leta 2011.

Nova Ljubljanska banka namerava v okviru strategije skupine NLB za obdobje 2010–2015 znižati stroške poslovanja v prihodnjih dveh letih za okoli 15 odstotkov.

Racionalizacija stroškov bo sicer segla na več področij: od uporabe poslovnih prostorov in nabave ter porabe materiala do tehnologije, procesov in zaposlenih.

Najprej mehke metode
Na področju uporabe nepremičnin bo banka tako povečala izkoriščenost lastnih nepremičnin in znižala obseg najetih prostorov.

Na področju racionalizacije porabe in nabave materiala ter zniževanja stroškov storitev je po pojasnilih banke pomembna učinkovita uporaba tehnologije in IT- rešitev.

Sprejeti ukrepi vključujejo tudi znižanje zaposlenih za od 400 do 550 v naslednjih dveh letih. V prvi vrsti bodo najprej izkoristili mehke metode, kot so sporazumni odhodi in predčasne upokojitve, postopki ugotavljanja presežnih delavcev pa bodo vodeni v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in panožno ter podjetniško kolektivno pogodbo in ob sodelovanju sindikatov, zagotavljajo.

2013 kapitalsko ustrezni
NLB se bo sicer umaknila tudi z nekaterih nestrateških trgov in nejedrnih dejavnosti, predvideva tudi dodatno dezinvestiranje nekaterih kapitalskih naložb. Med drugim predvidevajo še odprodajo kapitalskih deležev, ki ne sodijo v osnovno dejavnost banke. S temi ukrepi in 250-milijonsko dokapitalizacijo naj bi NLB v letu 2013 dosegla ciljno kapitalsko ustreznost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.