Slovenija
1189 ogledov

Klistiranje prepovedano

Lojze Peterle Žurnal24 main
Odločitev. Zdravilci ne bodo več čistili črevesja.

Razburjeni. "Slovenija se vrača v čase kamene dobe, očitno je imel pokojni Janez Rugelj prav, ko je opozarjal, da našo zdravstveno politiko vodijo okosteneli sistemi in lobiji, ki jim očitno povsem podlegajo. Smešno je, da prepovedujejo nekaj, kar se pri nas počne že 20 let, tudi v toplicah, na primer Šmarjeških. Argumenti, ki jih navajajo za prepoved, pa so povsem neumni. Kolonoskopija se namreč sploh ne izvaja pri bolnikih, ki jih naštevajo v obrazložitvi odločitve," pojasnjuje Marjan Videnšek, eden od prvih, ki je kolonhidroterapijo začel izvajati v Sloveniji, zdaj pa se ukvarja predvsem s skupinskim postenjem.

Nevarna za bolnike

"Prejeli smo več pritožb glede metode in njene nevarnosti za zdravje. Glede izvajanja smo za mnenje zaprosili predstojnika gastroenterološke klinike Boruta Štabuca. Metoda je zelo nevarna, še posebno pri bolnikih s hemoroidi, rakom debelega črevesja, kronično vnetno boleznijo in divertikli. Teh bolezenskih stanj pa brez kolonoskopije ni mogoče odkriti," pravijo na ministrstvu za zdravje. Zdravstveni svet bodo sicer pozvali, naj se opredeli, da bi bilo omenjeno klistiranje dodano kot del zdravstvene dejavnosti.

Po božiču prepoved

Kolonhidroterapija je edina terapija, ki po mnenju ministrstva pomeni drastičen poseg v telo; za druge zdravilske metode za zdaj ne načrtujejo nobenih sprememb. Prepoved izvajanja začne veljati 27. decembra.

"Sama sem izvedla več tisoč čiščenj črevesja in nikoli ni bilo nobenih zapletov ali pritožbe. Pomagali smo starejšim, ki so zaprti, ali pa bolnikom, ki so priklenjeni na posteljo, pa otrokom, ki gredo na blato le enkrat na teden. Ne verjamem, da je ministrstvo sploh dobilo kakšno pritožbo. Morda gre prej za pritisk farmacevtskih lobijev; njihove oralne pripravke za odvajanje, ki so za človeka gotovo nevarnejši kot čiščenje z vodo, pa zdravniki lahko predpisujejo," pravi Mojca Seljak Pavčič, ki opravlja kolonhidroterapijo v Ljubljani.

Cene za to storitev se vrtijo okoli 50 evrov; na Obalo pa prihaja precej Italijanov, tudi po navodilih zdravnikov, saj je pri njih za tovrstno čiščenje črevesja treba plačati okoli 90 evrov.

Komentarjev 2
  • Kristi 21:13 15.december 2011.

    Kaj je pravzaprav naredilo ministrstvo oziroma minister? Čisto nič.Metodo kolonhidroterapijo so samo umaknili z liste "zdravilskih" metod. Ta metoda ni bila nikoli opredeljena kot "zdravstvena" metoda. Torej, po božiču jo bodo lahko delali čisto vsi, ki bodo imeli ...prikaži več pet minut časa. Dokler je bila kolonhidroterapija na listi, je bila vsaj ena mala varovalka - obvezno opravljen izpit iz zdravstvenih vsebin na ministrstvu za zdravje. Sedaj pa je lov odprt.Kolonhidroterapije torej niso PREPOVEDALI. Prav tako NISO povedali, kdo jo sploh sme izvajati. Glede na to, da ministrstvo tega ni opredelilo, jo lahko izvajajo vsi.Če si preberete listo zdravilskih metod, padete v totalni smeh: dietoterapijo, fitoterapijo, manualno terapijo, kar naenkrat bodo vsi zdravilci. V vsaki bolnišnici je služba za dietoterapijo.... Hkrati pa ministrstvo sploh ne zna definirati dietoterapije....Vsi, ki bodo po božiču izvajali kolonhidroterapijo bodo imeli še bolj pros

  • Kristi 21:12 15.december 2011.

    Natančno branje Pravilnika v Uradnem listu:URADNI LIST RS, ŠT. 101/2011 Z DNE 12.12.2011: PRAVILNIK o spremembi Pravilnika o opredelitvi zdravilskih sistemov in zdravilskih metod ter o postopku evidentiranja, priznavanja in nadzora zdravilskih sistemov in zdravilskih metod, ki se ...prikaži več uvajajo v zdravilsko dejavnost1. členV Pravilniku o opredelitvi zdravilskih sistemov in zdravilskih metod ter o postopku evidentiranja, priznavanja in nadzora zdravilskih sistemov in zdravilskih metod, ki se uvajajo v zdravilsko dejavnost (Uradni list RS, št. 79/08) se v Prilogi v 2. skupini - "biološko osnovane metode" črta prva alinea " kolonhidro-terapija (zdravilska metoda izpiranja debelega črevesa)".V Pravilniku je omenjena beseda "ČRTA" in ne "PREPOVE".Ministrstvo in minister za zdravje sta popolnoma nesposobna. Bog nam pomagaj, če bo Marušić spet minister. Kaj je pravzaprav naredilo ministrstvo oziroma minister? Čisto nič. Metodo k