Slovenija
66389 ogledov

Upokojenci, pozor: Penzija bo nižja kot februarja, to je razlog!

denar bankovci Profimedia
Upokojenci bodo danes dobili nakazane pokojnine za tekoči mesec. Izplačilo pa bo nekoliko nižje kot pretekli mesec. Zakaj?

Zaradi februarske uskladitve pokojnin so bili zneski izplačil v februarju višji, kot bodo v marcu. Ker januarja še ni znanega podatka o rasti plač ter posledično ni znano niti to, za koliko se bodo pokojnine uskladile s plačami, je tako izplačilo februarja nekoliko višje kot sicer, saj je v februarju izplačana še razlika za mesec januar. 

Sistemski pokojninski zakon namreč določa, da se redna uskladitev izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi je treba v 60 odstotkih upoštevati rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin. Rast povprečne bruto plače je bila lani 2,8-odstotna, povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin pa 8,8-odstotna.

Tako bodo zaradi dvojnega februarskega izplačila uskladitve izplačila za upokojence marca nekoliko nižja (pokojnina ostaja enaka, pokojnine se namreč niso znižale), kot so bila v mesecu februarju. Poglejmo si nekaj konkretnih primerov.

Posameznik, ki je januarja prejel pokojnino v višini 500 evrov, se je februarja razveselil izplačila 552 evrov, danes pa bo prejel 526 evrov.

Posameznik, ki je januarja prejel pokojnino 700 evrov, se je februarja razveselil izplačila 772,8 evra, marca, torej danes, pa bo prejel 736,4 evra.

Posameznik, ki je januarja prejel 900 evrov, se je februarja razveselil izplačila 993,6 evra, danes pa bo prejel nižji znesek, in sicer 946,8 evra. 

Primerjava pokojnin za prve tri mesece leta 2023: 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:28 31.marec 2023.

    Zdaj pa res ne vem a ima ta, ki je pisal članek upokojence za nevedne butle, al pa je sam butl, da ga je treba daleč naokoli iskati!?

  • matermila 14:18 31.marec 2023.

    Ti "novinarji" ne vedo, ali se delajo bedake. Pokojnina ne bo nič nižja kot februarska, le dodatka za januar ne bo zraven. Bebci, delate zdraho, pa če že pišete, pišite kot je dejansko stanje. Da pa so nas napizdili je ...prikaži več pa res, izredno uskladitev z inflacijo so nam popalili.

  • Avatar pantani
    pantani 12:29 31.marec 2023.

    Nategujejo vas po levi in desni, vi se pa še kar delite na leve in desne!!!