Slovenija
33 ogledov

Kljub grožnjam vztrajajo pri stavki

Stavkajoči delavci obupani ugotavljajo, da niso 
videli niti denarja, ki naj bi Žurnal24 main
Karoserije. Če bodo dobili prvih sto evrov regresa, bo stavka prekinjena. Lastnik že desetkrat kaznovan.

“Če bi bil za nas bistven denar, bi zahtevali takojšnje izplačilo regresov za zadnji dve leti. Pomembnejši so odnosi v podjetju,” opozarja Marjan Korošec, član stavkovnega odbora v mariborski družbi Karoserije, kjer nekaj manj kot sto delavcev od torkovega jutra stavka. Za vrnitev na delo zahtevajo izplačilo prvih sto evrov regresa, kar je vodstvo obljubljalo za včeraj, a se to ni zgodilo. “Obljubam ne verjamemo; dokler nakazil ni, stavka traja,” pravi Dušan Mlakar, predstavnik sindikata Skei v podjetju. Dodaja, da pogajanja trajajo le nekaj minut na dan, saj jih lastnik Franc Unuk vsakič začne verbalno napadati.

Kršil delovna razmerja
Unuk je stari znanec delovnega inšpektorja, ki je Karoserije v zadnjih dveh letih obiskal šestkrat. Izdanih je bilo kar deset plačilnih nalogov zaradi različnih kršitev s področja delovnih razmerij, denimo v zvezi z izplačilom regresa in nadomestila plače, ter kršitev določb zakona o določitvi minimalne plače, a se je na večino teh lastnik pritožil, nekaj plačilnih nalogov pa je bilo – po besedah delovnega inšpektorata 
– izterjanih s strani davčne uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.