Slovenija
60 ogledov

Kljub neskladjem brez sprememb

Žurnal24 main
Kazen zavetišču za pravilno izvajanje priporočil, ki so v nasprotju s pravilnikom.
Pravilnik o pogojih za zavetišča za zapuščene živali, 12. člen
Če se najde zapuščene prostoživeče domače mačke, imetnik zavetišča te živali sprejme, jim po potrebi zagotovi ustrezno veterinarsko oskrbo, zagotovi sterilizacijo oziroma kastracijo in jih po okrevanju, če ni interesenta, ki bi jih prevzel v skrbništvo, ustrezno označene vrne v okolje, kjer so bile najdene, če je okolje primerno za vrnitev. Pravilnik o pogojih za zavetišča za zapuščene živali, 15. člen
Vsako novo sprejeto žival je potrebno namestiti v izolatorij tako, da ne more priti v stik z drugimi živalmi. Osebje zavetišča mora v izolatoriju najmanj dvakrat dnevno preveriti splošno stanje in počutje živali ter o tem voditi evidenčni list, kamor vpiše svoja opažanja in po potrebi obvestiti veterinarja. Vse ugotovljene nepravilnosti (neješčnost, neredno iztrebljanje, apatičnost, agresivnost) mora vpisati v kartoteko živali in po potrebi obvestiti veterinarja. Namestitev v izolatoriju traja za pse praviloma 10 dni, za mačke pa praviloma 14 dni.

Veterinarska uprava RS (Vurs) je lastnici zavetišča Horjul Poloni Samec zagrozila s kaznijo v višini 625,94 evra. Kršitve, ki jih navajajo, so posledica neskladnosti pravil in priporočil Vursa, na katere smo opozarjali že decembra lani. Vurs kljub temu zaenkrat še ne načrtuje spremembe pravilnika o pogojih za zapuščene živali.

V izjavi o dejstvih in okoliščine ugotovljene kršitve Vurs Poloni Samec očita, da je prostoživeče mačke takoj po veterinarski oskrbi vrnila nazaj v okolje. Tako ni preverila možnosti, ali obstaja interesent za njihovo posvojitev. Poleg tega jih ni namestila v izolatorij, ki bi po pravilniku o pogojih za zapuščene živali moral za mačke praviloma trajati 14 dni.

To pa je v nasprotju s priporočili o prostoživečih mačkah, ki nam jih je glavna veterinarska inšpektorica Andreja Bizjak decembra lani opisala  in ki so jih poslali občinam in zavetiščem. Po njenih navedbah so prostoživeče mačke tiste mačke, ki živijo divje, značilno za njihovo vedenje je, da se človeka bojijo. "Za te mačke bi bilo življenje v ujetništvu stresno,“ je pojasnila in dodala, da je zanje predvideno, da se jih po opravljeni sterilizaciji ali kastraciji odda nazaj v okolje iz katerega so izšle.

"Pravilnik o pogojih za zavetišča za zapuščene živali določa, da mora biti namestitev mačk v izolatoriju praviloma 14 dni,“ so pojasnili na Vursu. Izraz praviloma pa se po njihovih navedbah uporablja predvsem tedaj, ko so možne izjeme. "Poenoteno izvajanje izjem je Vurs uredil s priporočili, ki jih omenjate,“ so dodali in s tem potrdili kaos na tem področju. "Očitno enemu v državi ni jasno, kaj je to divja prostoživeča mačka, pa dajmo to definirat za začetek,“ vse skupaj komentira Polona Samec. S pomočjo odvetniške družbe Čeferin, se je na obtožbe Vursa pritožila, njihov odgovor pa še čaka.

"Obstaja utemeljen sum, da zavetišče Horjul daje formalno kritje posameznim fizičnim in pravnim osebam, da izvajajo zavetiščno dejavnost ne da bi bili za to dejavnost izpolnjeni predpisani pogoji, med drugim skrb za živali z agresivnim vedenjem, vodenje predpisanih evidenc in drugo,“ so nam dodatno pojasnili na Vursu.  To pa naj bi omogočilo porabo proračunskega denarja lokalnih skupnosti v nasprotju s predpisi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.