Slovenija
16 ogledov

Kljub pogodbi ne želijo plačati

(Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu organizira javni shod pred upravo Darsa. Udeležilo naj bi se ga okrog sto ljudi. Dars namreč noče poplačati podizvajalcev za odseke pomurske avtoceste.
Podizvajalci imamo za 8 milijonov terjatev.
Mirko Požar

Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, za ponedeljek napoveduje  javni shod pred upravo Družbe za avtoceste (Dars). Udeležilo naj bi se ga okrog sto ljudi.

Udeleženci shoda bodo upravi Darsa predali protestno peticijo zoper nespoštovanje pogodbe do plačila podizvajalcev. Dars namreč noče poplačati podizvajalcev za odseke pomurske avtoceste, čeprav je po zakonodaji in pogodbah to dolžan storiti.  Dars je dobil  tudi priporočilo vlade, naj nujno poplača podizvajalce, vendar se na to družba ne odziva.

Dolgotrajen postopek in prošnje za poplačilo je za zurnal24.si opisal Mirko Požar, predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu: "Obstaja uredba o direktnem poplačilu bančne garancije. Kar pomeni, da je glavni izvajalec SCT dal bančno garancijo za dobro in pravočasno izvedbo del, ki je razširjena na poplačilo podizvajacev,  v kolikor jih le-ta iz kakršnihkoli razlogov ne bi mogel plačati. Na tej osnovi je bila razpisana razpisna dokumentacija in na osnovi te dokumentacije je bil razpisan 9. člen pogodbe v katerem  piše, da so bile izdane bančne garancije za poplačilo podizvajalcem. Imamo tudi cel kup dopisov, da glavni izvajalec ne plačuje podizvajalecev, ter da DARS svojih podizvajalcev ne plačuje."

Za sabo imajo že tri mesece dogovarjanja brez zaključkov. Imajo tudi dogovor, kjer so 28. januarja podpisali, da bodo težavo rešili sporazumno in najhitreje pravno, vendar se do danes ni zgodilo nič. "Dars ni naredil ničesar, razen to da se izgovarja kako se trudi rešiti težavo ter da imajo premalo ljudi," je za zurnal24.si povedal Požar.

Prav tako se včeraj niso odzvali na sejo vlade, zato se je komisija za nadzor javnih financ odločila, da bo dala ovadbo proti upravi Darsa proti nadzornemu svetu. In ker se zadeve  počasi  rešujejo, so se kjub pozivu vlade odločili za mirni shod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.