Slovenija
14 ogledov

Kljub pomanjkanju sredstev Festival Lent obljublja pestro ponudbo

slovenija 12.09.13. irena Polak Fistravec, zena zupana, festival lent, foto: med mediaspeed
Na koncu so zbrali 750 tisoč evrov in se odpovedali Glavenemu odru na Dravi. Glavnina dogajanja prihodnji teden.

"Uspelo nam je zagotoviti skorajda vsa sredstva, da izvedemo Festival Lent, čeprav malo drugačen kot do sedaj. Ta drugačnost nam je pomenila predvsem izziv," je dejal direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina pred današnjo otvoritvijo festivala, ki bo s polno paro zaživel šele prihodnji teden.

Do 11. julija se bo v mestu ob Dravi ponovno odvila vrsta dogodkov za vse okuse, za začetek s plesno predstavo Sezona lova koreografa Milana Tomašika, športnimi aktivnostmi in letnim kinom.

Finančna in gospodarska kriza sta  v mestu ob Dravi neredili svoje

Macy Gray zapela na Dravskem odru | Avtor: Franci Vranetič Franci Vranetič

Lent se s finančnimi težavami spopada že vrsto let, vendar se je vselej našla rešitev. Še lani je mariborska občina Lentu namenila 400 tisoč evrov, letos so jim sprva nameravali sofinanciranje znižati kar za 370 tisoč evrov, a so tik pred dokončno potrditvijo proračuna uspeli najti vsaj še 50 tisoč evrov. Sredstva za festival vsako leto krčijo tudi na ministrstvu za kulturo.

Zaradi nižjega proračuna, znašal bo okoli 750 tisoč evrov, ( lani so imeli organizatorji na voljo 1,25 evrov) ne bo Glavnega odra na Dravi. A to po besedah Rukavine ne bo okrnilo kakovosti festivala, ki ostaja pri ponudbi za vse okuse, javnosti  naj bi tudi letos ponudili dovolj pestro, kakovostno in dostopno ponudbo.

Prireditve se selijo v mesto

Mednarodni folklorni festival Folkart bo letos namesto na velikem odru potekal na Trgu Leona Štuklja, v SNG Maribor in drugod po mestu. Vlogo osrednjega prizorišča na Lentu bo prevzel zunanji avditorij lutkovnega gledališča, delno pa tudi letos razširjeni Jurčkov oder pri Vodnem stolpu. Večerov oder ostaja zagrajen in dostopen le z vstopnicami, med novimi prizorišči pa je tudi Salon uporabnih umetnosti.

Letos brez znanih mednarodnih imen

Festival Lent, ki ga prirejajo od leta 1993, velja za največji slovenski festival na prostem in enega največjih v Evropi. Razvil se je iz Folkarta, a je že kmalu prerasel njegov vsebinski okvir in se razširil z nabrežja Drave čez vso mesto.Ponavadi ga obišče okoli pol milijona ljudi, največ v času ognjemeta ob zaključku festivala.

Lani so našteli okoli 500.000 obiskovalcev in na takšno številko upajo tudi letos. Rukavina upa, da so trenutne razmere le začasne in da bo festival v prihodnjih letih lahko ponovno zadihal s polnimi pljuči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.