Slovenija
2096 ogledov

Kljub precepljenosti so na Goriškem zaskrbljeni

Šole Epa
Goriška regija ima največjo precepljenost v državi, hkrati pa v tej regiji zelo hitro narašča število okuženih, predvsem med šolarji. Tako imajo v tej regiji le še pet šol, kjer ni noben razred v karanteni.

Po torkovem in sredinem številu okužb najbolj izstopa Nova Gorica, po štirinajstdnevni pojavnosti pa Vipava, je danes na novinarski konferenci povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. Danes so v Novi Gorici potrdili kar 61 novih okužb. Izstopa tudi Ajdovščina s petnajstimi.

Covid-19 v Sloveniji covid-19 Slovenija V teh občinah so včeraj potrdili največ novih okužb

Kosmač je dodal, da podatki kažejo, da je v regiji le pet šol, kjer nimajo nobenega razreda v karanteni. Vendar se ti podatki hitro spreminjajo, je še pripomnil. V primeru poslabšanja epidemiološke slike bodo tudi osnovne šole prešle na prilagojeni model C1. Ta predvideva, da bi se pouk nemoteno izvajal za učence od 1. do vključno 5. razreda, medtem ko bi se učenci od 6. do 9. razreda v šoli tedensko izmenjevali. Prvi teden naj bi bili v šolah učenci 8. in 9. razredov, medtem ko bi se učenci 6. in 7. razredov šolali na daljavo, nato pa bi se tedensko menjali.

Sicer pa je bilo širjenje okužb v novogoriškem samskem domu je uspešno zaustavljeno. Ostale okužbe so večinoma razpršene. Najmanj okuženih je trenutno v občinah Bovec, Idrija in Cerkno.

Najboljši v precepljenosti

Novogoriški zdravstveni dom je bil določen za regijskega koordinatorja testiranj, tako da trenutno poleg šestih goriških z izvajanjem testiranja s PCR testi delno pokriva tudi območje ajdovskega zdravstvenega doma. Medtem hitijo s cepljenjem prebivalstva. Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je povedala, da so med najboljšimi po deležu precepljenosti v državi. Poleg starejših od 75 let so že cepili tudi skoraj vse zaposlene v zdravstvu in domovih starejših, skupno že 4200 ljudi.

Po poročanju dopisnice RTV Slovenija so podatki iz Sledilnika, ki ga upravlja NIJZ, povsem drugačni, kot jih imajo Simon Vedramin, namestnik poveljnika civilne zaščite Nova Gorica, ki je dejal, da je število odsotnih otrok v osnovnih šolah in vrtcih bistveno večje, saj je "po informacijah ravnateljev šol in vrtec z današnjega dne jih je odstotnih približno 13 odstotkov".

Kot je še bilo sporočeno, so vandali ponoči popisali šotor civilne zaščite za testiranje v Novi Gorici z grafiti in z napisom 'mazači'. Škoda je bila ocenjena na 7000 evrov. "Na šotoru imamo videonadzor, tako smo tudi prišli do storilca, ki pa je opozorilo o nadzoru očitno nekoliko podcenjeval," je še povedal Kosmač.

Oglejte si graf sedemdnnega povprečja goriške regije: 

Komentarjev 1
  • Kirka 06:51 26.marec 2021.

    Zanimivo je, da je kljub dobri precepljenosti vedno več okužb. Enako je v Izraelu, ki ima menda 60% precepljenost, pa so okužbe spet drastično narasle (kljub cepilnim karticam - lahko se družijo le cepljeni). Ali cepiva sploh kaj pomagajo ali ...prikaži večli so le pesek ( € ) v oči!