Slovenija
36 ogledov

Kljub revščini manj za socialo

Mariborski mestni svetniki bodo danes glasovali tudi o odloku za graditev žičniš Žurnal24 main
Proračun. Letos manj tudi za brezdomce, letovanje otrok, varno hišo ...

Socialna stiska je po podatkih Centra za socialno delo Maribor vedno hujša, kljub temu pa je v osnutku letošnjega proračuna (mestni svetniki bodo o njem glasovali v ponedeljek) za izvajanje programov socialnega varstva načrtovanih za okoli 450 tisoč evrov manj kot lani.

Tudi pri najranljivejših

V mestni upravi načrtujejo, da bodo manj denarja namenili za zavetišče za brezdomce, letovanje otrok iz socialno ogroženih družin, javno kuhinjo, enkratne denarne pomoči, akcijo Darujmo s srcem, varno hišo, materinski dom, Rdeči križ in Nadškofijsko karitas Maribor.

Številni se s tem ne strinjajo. “Žalosten sem. Ne razumem več, kaj se dogaja. Verjamem, da je tudi občina v krizi, ampak morali bi razmisliti o prioritetah v proračunu. Težko vse skupaj komentiram,” je manj načrtovanih sredstev tudi za mariborski Rdeči križ komentiral Alojz Kovačič, sekretar Rdečega križa. Dodal je, da ne more dojeti, da v mestu in na državni ravni ne razumejo, da je v Mariboru vedno več revščine. “Nimam pojma, kako bodo ljudje preživeli v teh težkih časih. Do konca leta bo katastrofa,” je še dodal.

Tudi Melita Cimerman, nekdanja mestna svetnica Zelenih Slovenije, je nad takšnim načrtovanjem zgrožena: “Nevzdržno je, kar se dogaja. S tem se ne moremo strinjati. Ker je kriza, bi uprava morala izbrati druge prioritete; naj se kak projekt prestavi za kakšno leto, ne pa da se jemlje tistim, ki že tako nimajo.”

Žanet Mithans, vodja Varne hiše Maribor, kjer naj bi letos od občine dobili 85 odstotkov lanskih sredstev, pa je povedala: “Nam je bilo sprva rečeno, da bi lahko dobili tudi do 30 odstotkov manj sredstev kot lani. Ne znamo si predstavljati, kako bomo lahko delovali. Pozivamo mestne svetnike, ki se bodo odločali o proračunu, naj razmislijo, kaj so prioritete Maribora. Menim, da je socialna varnost prioriteta.”

Komentarjev 13
  • Andrej Kovačič 12:33 29.januar 2013.

    glavno da bo dovolj za višje plače v mestni upravi pa njihova nadomestila plač.... pa kaj si nor kje šparajo.... še malo pa bo gorelo zares

  • mokmelk 12:23 29.januar 2013.

    Razmerje 1:5 (snažilka - direktor). Kar je drugače, je sprevrženo.

  • tralala 12:16 29.januar 2013.

    Važno je, da je za brezpilotna letala, prisluškovalne naprave, za nova delovna mesta za S(D)S in njihovo žlahto in za VSE NEPOTREBNE REFERENDUME, sforsirane iz strani Gologlavega demagoga. Trikrat NE, še pomnite?