Slovenija
29 ogledov

Kljub soncu presežene vrednosti

Megla Profimedias
Prebivalci Ljubljane so se prebudili v sončno jutro, a koncentracije škodljivih delcev PM10 so kljub manjši megli še vedno močno presežene. Stanje bo podobno vsaj še do nedelje. Temperature v kotlinah in dolinah se v primerjavi z višjimi legami , kjer je zaradi toplotne inverzije topleje, razlikujejo tudi za 15 stopinj.

Med šesto in sedmo uro zjutraj je povprečna urna koncentracija PM10 v Ljubljani znašala 79 µg/m³. Vrednosti so bile v istem času visoke še v Zagorju (67 µg/m³), Mariboru (60 µg/m³) in Celju (51 µg/m³). 

PREBERITE ŠE: 

Napoved za petek | Avtor: Arso Arso
Včeraj so bile koncentracije škodljivih delcev najbolj presežene v Ljubljani (95 µg/m³), podobno slab zrak so dihali tudi v Zagorju (92 µg/m³) in Trbovljah (83 µg/m³), medtem ko je bilo stanje za spoznanje boljše v Mariboru (75 µg/m³) in Celju (77 µg/m³). Na drugih merilnih mestih koncentracije trdih delcev PM10 včeraj niso bile presežene.

Olajšanje po nedelji

Vremenoslovci napovedujejo preseganje dnevne mejne vrednosti PM10 v dolinah in Kotlinah celinske Slovenije tudi za prihodnje dni. "Povišane ravni delcev bodo predvidoma vztrajale vsaj do nedelje," napovedujejo pri Agenciji za okolje. "Visoke koncentracije so posledica povečanih izpustov zaradi ogrevanja in neugodnih vremenskih razmer."

Toplotna inverzija

Zanimive so tudi temperaturne razlike v temperaturah po dolinah in kotlinah ter višje ležečimi predeli. Brane Gregorčič iz Arsa je včeraj pojasnil, da znašajo razlike med temperaturo pri tleh in najtoplejšim zrakom, ki je bil včeraj na višini 1200 metrov, celo za 15 stopinj Celzija

Če pogledamo današnje jutranje temperature, vidimo, da je bilo denimo na Krvavcu (8 stopinj Celzija) bistveno topleje kot v Ljubljani ( -3 stopinje Celzija) ali denimo v Slovenj Gradcu (- 6 stopinj Celzija.

V Parizu brezplačni javni prevoz

S podobno situacijo se te dni soočajo tudi druga mesta v kontinentalni Evropi, med drugim v Parizu, kjer takšnega onesnaženja ne pomnijo zadnjih deset let. Zaradi visokih koncentracij delcev PM10 so omejili promet v mestu, prebivalcem pa ponudili zastonj javni prevoz.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • STF 12:27 09.december 2016.

    OZ se opavicujem, samo mejne vrednosti za danes niso določene.

  • STF 12:26 09.december 2016.

    Uceraj bombasticno o PM10, danes pa se članek ki preprosto LAŽE:http://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/dnevne_koncentracije.htmltrenutno NI NIKJER PRESEZEN PM10!

  • korisnik_362 11:39 09.december 2016.

    Država s trošarinami spodbuja kurjenje lesa. http://www.zurnal24.si/trosarina-na-kurilno-olje-245-odstotkov-visja-pri-dizlu-pa-nizja-clanek-257832