Slovenija
27 ogledov

Kljub sumom pedofilije niso prijavili

Ljubljanski metropolit Anton Stres pravi, da bodo T-2 prodali. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Duhovnika, osumljena pedofilije, še vedno v stiku z otroki. Cerkev suma ni prijavila pristojnim civilnim institucijam.

Duhovnika ljubljanske nadškofije, ki sta bila osumljena spolnih zlorab mladoletnikov, še vedno opravljata svoje delo in sta v stiku z otroki, piše današnji Dnevnik. Vodstvo nadškofije je, potem ko so znotraj institucije potrdili utemeljen sum zlorabe mladoletnikov, po pisanju časnika oba duhovnika le premestilo.

Prvi vodi manjšo gorenjsko župnijo, drugi pa je prevzel vodenje škofijskega duhovno-izobraževalnega počitniškega doma, v katerem organizirajo duhovne vaje za ministrante in duhovnike ter počitniške programe za šolsko mladino, družine z otroki in upokojence.

Cerkev suma ni prijavila civilnim organom

Četudi so se sumi v njihovi preiskavi izkazali za utemeljene in so o njih obvestili tudi rimsko Kongregacijo za nauk vere, se cerkvena postopka po pisanju časnika nista nadaljevala oziroma končala, prav tako pa o njem niso bili obveščeni civilni organi.

Cerkev namreč pri nas sumov spolnih zlorab civilnim organom pregona ne prijavlja, tako kot morajo to po uradni dolžnosti narediti državni organi in institucije z javnimi pooblastili. To storijo le v primeru, če oseba, ki je sum prijavila cerkvenim institucijam, to želi. Kot utemeljujejo, zaradi zaupanja prijaviteljev.

Po besedah tiskovnega predstavnika ljubljanske nadškofije so vsi prijavitelji, ki so začeli postopek na cerkvenem sodišču, izrazili željo, da se postopek izpelje samo na cerkveni ravni.

Država v državi

"Cerkev se je v svojih pravilih opredelila za notranje preverjanje sumov spolnih zlorab in ukrepanje," pravi Katja Bašič iz Združenja proti spolnemu zlorabljanju. "Zakaj so si te pravice vzeli, ne vem. Vsekakor si jih po mojem mnenju ne bi smeli privoščiti." Ne zna si predstavljati, kako se lahko samo z notranjimi in enostranskimi informacijami opredeljujejo do suma in ocenjujejo, ali je realen. "To je absolutno nemogoče."

"Tega, da sami preiskujejo, jim seveda ni mogoče preprečiti," pravi odvetnik Aleksander Čeferin in obenem poudarja, da njihova preiskava v ničemer ne vpliva na preiskavo državnih organov. Cerkev po njegovi oceni načelno zakonodaje ne krši, razen če bi šlo za zlorabo slabotne osebe, ki še ni stara 15 let in je zanjo zagrožena kazen 15 let zapora. "Je pa seveda tako ravnanje moralno sporno."

Zaupanja vredni

Največ spolnih zlorab se sicer po besedah Bašičeve zgodi znotraj družine, čeprav zlorabo lahko stori vsak, torej tudi duhovnik. Pri spolnih zlorabah znotraj cerkvenih institucij je pomembno dejstvo, da so duhovniki osebe, ki imajo izjemno širok dostop do otrok. "Gre za ljudi, ki naj bi bili zaradi svojega poslanstva in svoje vloge vredni posebnega zaupanja, tako s strani otrok in družine kakor tudi širšega okolja. To jim daje možnosti, da te okoliščine tudi izkoristijo."

Na ljubljanski nadškofiji so v zadnjih petih letih dobili sedem prijav spolnih zlorab oziroma spolnega nasilja nad mladoletnimi osebami. V dveh primerih je bil cerkveni postopek končan, dva duhovnika pa sta bila trajno izključena iz pastoralnega dela.

Komentarjev 5
  • letalo13 00:55 27.julij 2011.

    imam pričo, ki je potrdila, da je Rode zlorabil fanta ... pa naj cerkev blebeta, kar hoče ...SRAMOTA ...

  • letalo13 00:53 27.julij 2011.

    eno je govorenje ...daleč stran so dejanja in to je slika CERKVE ...meni se gnusi in bi moral priti ponovno cesar F Jozef, ki bi jim pobral njihovo bogastvo in jim povedal, da so tam samo za molit

  • 1111 16:55 26.julij 2011.

    ...sej ni nič čudno...slovenija je ena čudna država z čudnimi politiki in še bolj čudnimi državljani...če kaj bilo od nas jim to ne bi dovolili, ne enim ne drugim...na žalost!!