Slovenija
18 ogledov

Kljub turistom propadanje

Na Ljubljanskem gradu še vedno niso oddali vseh prostorov. Žurnal24 main
Ob Postojnski jami je ostarel hotel, na blejskem otočku je praznih nekaj sob, na Ljubljanskem gradu še vedno niso oddali prostorov.

Tri najbolj obiskane turistične točke Postojnsko jamo, Blejski otoček in Ljubljanski grad, je lani obiskalo vsaj 800 tisoč turistov. Kar je razmeroma nenavadno glede na to, da je spremljajoča infrastruktura v določeni meri v katastrofalnem stanju. Hoteli propadajo, prostori pa ostajajo neoddani in prazni.

Postojnska jama
Hotel Jama v parku pred jamo že vsaj desetletje ne ustreza več sodobnim turističnim standardom. Direktor družbe Turizem KRAS Matjaž Berčon je pojasnil, da so s prenovo hotela nameravali začeti že leta 2005, a je študija pokazala, da je bolj smiselno hotel podreti in manjšega sezidati na novo, česar pa ni dopuščal prostorski akt občine Postojna. "Nov akt bo končan predvidoma do junija 2008, nato bomo začeli s pripravo dokumentacije, kar pomeni začetek novogradnje v letu 2009," napoveduje Berčon. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se za nakup Hotela Jama zanimala tudi postojnska družba Epic. V prodajalnah spominkov so opozorili, da obiskovalci pogrešajo še bankomat, telefonsko govorilnico in časopise. Po Berčonovem zagotovilu " postavitev bankomata poskušajo rešiti", povpraševanja po telefonu in časopisih pa niso zaznali.

Blejski otok
Da bi lahko obnovil cerkev in prostore stalnih razstav, se je upravnik Družbe svetega Martina, župnik Janez Ambrožič, letos odločil pobirati vstopnino v višini tri evre za vstop v cerkev, k zvoncu želja in k razstavam. Namenil jo je obnovi strehe na cerkvi in Puščavici ter ograje. Dve sobi v prostorih sta še prazni in čakata na obnovo, prav tako gostišče. "N ameravamo prenoviti vse prostore in ni strahu, da bi iz vstopnine kovali dobiček," je zatrdil Ambrožič. V direktoratu za turizem so s tem seznanjeni, menijo pa, da je vstopnina porabljena namensko.

Ljubljanski grad
Upravljalec gradu Festival Ljubljana je že trikrat razpisal oddajo devetih prostorov za komercialno vsebino. Na zadnjega je prišla samo ena vloga, podjetja BID, d. o. o., ki že sedaj najema na gradu, pa še ta nepopolna. Prostore so oddajali za sedem let, najemniki bi jih morali na lastne stroške usposobiti za delovanje. Gostinci so se menda zbali števila gostilniških sedežev, predvidenih je 700. Projektant, biro Ambient, meni, da je število sedežev še vedno mogoče zmanjševati, po končani obnovi pa naj bi narasel tudi obisk gradu. " Razpis bomo ponovili z znižano najemnino, podaljšali rok najema, drugi pogoji bodo ostali isti," je zatrdil župan MOL Zoran Janković. Kdaj bo razpis ponovljen, z MOL niso sporočili, zapisali so: " O podrobnostih vas bomo pravočasno obvestili."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.