Slovenija
2081 ogledov

Klofuta državnemu sekretarju, ki je medtem postal šef gospodarske zbornice

Aleš Cantarutti Mediaspeed
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v okviru preiskav, povezanih z nabavami zaščitne opreme, ugotovila kršitev integritete nekdanjega državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Aleša Cantaruttija.

KPK je v preiskavi ugotovila, da je aprila 2020 tedanji državni sekretar na MGRT Aleš Cantarutti družbi HMEZAD – TNT izdal pismo o nameri, pismo podpore in potrdilo o registraciji, pri čemer ni imel pristojnosti za izdajo takšnih pisem oziroma potrdil, s tem pa je privilegiral določenega ponudnika. 

Tako je kršil zakon o državni upravi in prekoračil svoje pristojnosti ter s tem ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo državnega sekretarja, kar predstavlja kršitev integritete, ugotavlja KPK. 

Zakon namreč določa integriteto kot "pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi."  

Izničen namen pravno reguliranih postopkov

KPK poudarja, da se zaveda zahtevnosti in resnosti situacije, v kateri je bilo treba ravnati hitro in učinkovito, ko je nujnost dobave zaščitnih sredstev narekovala tudi način izvedbe postopkov. Vendar je treba tudi v takšnih razmerah ravnati odgovorno, transparentno in z visoko stopnjo integritete. Ključno je, da so tudi v takšnih razmerah v skladu z načelom enakopravnosti vsi ponudniki obravnavani na enak način. 

Ravnanje v obravnavanem primeru pa je določenemu ponudniku nedvomno omogočilo boljše pogajalsko izhodišče. S tem se izniči načelo enakopravnosti in namen pravno reguliranih postopkov, ki naj bi zagotavljali objektivno presojo, krepijo pa se klientelizem, korupcijska tveganja in netransparentno odločanje. Hkrati takšna ravnanja dajejo napačno sporočilo tako ponudnikom kot javnosti, da posle lahko sklepajo le »izbrani ponudniki«.

KPK je objavila tudi Cantaruttijev odziv na svoje ugotovitve. Preberete ga lahko na tej povezavi.

Komentarjev 3
  • Ender3 18:22 27.september 2021.

    Aleš je pravi ptič iz pravega legla, nanj bodo sicer kazali, a nič se mu ne bo zgodilo, saj je vendar njihov, pošten in kredibilen. Vsega so krivi eni drugi ptiči brez perja.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:31 27.september 2021.

    Oblast je vsemogočna in si mislijo kaj nam pa morejo! In res je tako..nevestino delo sledi nagrada dobro plačan polozaj..psi bodo kajaki par dni karavana pa bo šla dalje. Butale!

  • pravičnik77 13:18 27.september 2021.

    In končni epilog? Kazenska ovadba za nevestno delo, še kaj drugega? treba pa je priznati da si tak aroganten odgovor zagotovo zasluži nadaljnjo obravnavo pristojnih organov in razsodbe sodišča.