Slovenija
20 ogledov

Kmalu 1200 novih služb

Na Lokaciji v Slovenj Gradcu naj bi Boxmark že do konca tedna zaposlil 150 šivil Žurnal24 main
Gospodarsko ministrstvo ima v rokah vloge za subvencioniranje več kot 1200 novih delovnih mest. Zanimanje za vlaganja v Slovenijo narašča brez očitnega razloga.
Pahorjev izlet v Libijo je boljši kot nič, vendar lahko za oživitev gospodarstva najdemo tudi kakšno manj eksotično državo.
Maks Tajnikar

Vlogo za subvencijo je na podlagi novega modela podpore zainteresiranim vlagateljem vložilo podjetje Boxmark, ki bo jutri zaposlilo prve delavce propadlega Preventa. Direktor podjetja Marjan Trobiš je s stečajnima upraviteljema Preventovih družb podpisal pogodbo o šestmesečnem najemu proizvodno-skladiščnih prostorov z opremo v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi. Proizvodnjo usnejnih prevlek za avtomobilske sedeže naj bi zagnali že v sredo, družba iz Kidričevega pa naj bi v prvem mesecu zaposlila do 250 nekdanjih Preventovih delavcev.

Višina subvencije.
Izračun. Za delavca, ki dobiva minimalno plačo, država po podatkih davčne uprave dobi za 280 evrov prispevkov na mesec. Če ne dela, je država na leto za 3.360 evrov na slabšem. Če predpostavimo, da je brezposelni upravičen še do nadomestila 200 evrov, pa je razlika še 5.760 evrov, kar bi lahko pomenilo, da je subvencioncija do te višine upravičena.

 

Štiri milijone pomoči
Po načrtu, ki ga je Boxmark predstavil gospodarski ministrici, bi družba lahko v prihodnosti zaposlila še dvakrat toliko delavcev, odvisno od razmer na trgu. Celoten posel naj bi bil vreden nekje od 12 do 15 milijonov evrov, kolikšna bo pomoč države pa še ni jasno. Po naših neuradnih informacijah bi se ta lahko vrtela okrog štirih milijonov evrov.

700 mest za 3D očala
Za Preventove delavce je zanimanje pokazalo še eno podjetje, ki naj bi na Koroškem izdelovalo avtomobilske žaromete. V postopku za dodelitev državne pomoči pa je že dlje časa portugalsko - slovenska naveza, ki prav tako v severozahodni Sloveniji išče primerne prostore za proizvodnjo 3D očal. Gre za portugalskega investitorja, povezanega s Sergejem Racmanom predsednikom uprave Koloseja. Po neuradnih informacijah investitor za nov proizvodni program potrebuje od 600 do 700 delavcev, dogovori pa so že tako daleč, da naj bi vlada kmalu dobila v potrditev pogodbo o investicijski spodbudi.

Oživljanje trga
Zanimanje tujih investitorjev za vlaganja v Slovenijo se je v zadnjem času povečalo, na ministrstvu za gospodarstvo pa povsem jasnih razlogov, zakaj, ne poznajo. "Dve tretjini razloga sta gotovo v tem, da je v Evropi izrazita tendenca po oživljanju gospodarstva. To veliko bolj kot naš podpira tuj bančni sektor," razlaga maks Tajnikar. Po njegovem mnenju je čas pravi, kajti cene za vlaganje so ugodne.

 

Ekonomska diplomacija?
Pri tem je veliko pomembejše vprašanje, ali mi karkoli poskušamo na svojih trgih. Nič ni narobe s tem, da nam tujci zagotavljajo delovna mesta, vendar če naše gospodarstvo ne bo izkoristilo priložnosti, bodo tujci pobrali vso smetano, pojasnjuje Tajnikar, ki meni, da bi morala država podpreti gospodarstvo tudi v tem pogledu, ne zgolj subvenconirati delovna mesta. "delamo neko paniko, čeprav stopnja brezposelnosti, če se ozremo po Evropi, nikakor ni kritična," izpostavlja.

Tajnikar pravi, da bi poleg gospodarskega ministrstva na področju očivljanja gospodarstva moralo več narediti zunanje ministrstvo. "Pahorjev izlet v Libijo je biljši kot nič, vendar lahko najdemo tudi kakšno manj eksotično lokacijo," sklene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.