Slovenija
28052 ogledov

Kmalu bi lahko prišlo do spremembe pri hitrem testiranju

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
Tečejo pogovori o tem, kako pristopiti k hitremu testiranju v prihodnje.

Do ponedeljka je bilo s hitrimi testi odkritih 6200 pozitivnih oseb, ki bi lahko v primeru neodkritja virus širili naprej. V ponedeljek je bilo opravljenih 5230 testov med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, s katerimi so odkrili 94 pozitivnih oseb. Opravljenih je bilo tudi več testiranj ostalih posameznikov, pri katerih je bil delež pozitivnih 1,8 odstotka. 

Državna sekretarka Marija Magajne je vnovič spomnila, da s hitrimi testi najdemo in izoliramo okužene posameznike, ki ne kažejo znakov ali pa so ti tako blagi, da jih lahko sami spregledajo. Prednost hitrega testiranja sta dostopnost in enostavnost, slabost pa to, da niso tako zanesljivi kot testi PCR. 

stanje po državi koronavirus Covid-19 Slovenija Takšno je najnovejše epidemiološko stanje po regijah

Nepričakovane rezultate se potrjuje z metodo PCR

Primeri lažno pozitivnih hitrih testov so bili spet odkriti na testiranjih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Pri nekaterih so bili pripravljeni potrditveni testi PCR. "Narejeni so bili, kjer je bilo zelo jasno, da gre za nepričakovan rezultat, pri osebah, ki niso imele znakov okužbe, so imele negativno epidemiološko anamnezo. To je pravilen pristop, da se vsak nepričakovan rezultat potrdi," je pojasnil. V primeru učiteljev, ki so na hitrem testiranju pozitivni, nato pa je okužba s testom PCR ovržena, to zadostuje, da gre lahko tak učitelj v razred, je pojasnila Magajne

Množična testiranja potekajo tudi v drugih evropskih državah. Avstrijska strategija, na primer, se osredotoča na tri kategorije – simptomatični primeri, asimptomatični primeri in testiranje posebnih skupin, kot so na primer učitelji. V nekaterih skupinah pozitivne hitre teste potrjujejo s testom PCR. "Potrebno je poudariti, da je smiselno potrditev s PCR metodo opraviti, ko je pojavnost virusa v populaciji nizka. Glede na to, da se v Sloveniji ta že znižuje, bo seveda smiselno tako potrjevanje pozitivnih hitrih testov s PCR metodo predvsem v nekaterih skupinah uvesti kmalu," je pojasnil Magajne. Ob tem je dodala, da je trenutno v Avstriji razširjenost virusa nižja kot v Sloveniji. 

Ko je bilo v Sloveniji uvedeno hitro testiranje, so bili po besedah državne sekretarke pripravljeni algoritmi ukrepanja, v katerih je bilo predvideno, da bo v primeru nizke pojavnosti virusa v populaciji potrebno potrjevanje s testi PCR. "Odločitev glede potrjevanja hitrih testov s testi PCR je strokovna, mora jo dati stroka in ne ministrstvo za zdravje. Kar mora pripraviti ministrstvo za zdravje so enotna priporočila, bolj organizacijska," je povedala Magajne. 

Testiranje za covid-19 v Kranju | Avtor: Profimedia Profimedia

Na razpis še čakamo

Razpisa za naročilo hitrih testov še vedno ni. Po besedah državne sekretarke Marije Magajne se "zamika, ker pričakujemo dobavo iz skupnega evropskega naročila in zaradi razprave in odločitve, kako s hitrim testiranjem naprej". Tečejo namreč tudi pogovori o tem, da bi se uvedli drugi načini hitrega testiranja, o katerih poročajo iz tujine, kot sta na primer testiranje z vzorcem sline in grgranjem. Razprava o tem, v kakšni smeri bo šla strategija testiranja v prihodnje, še poteka, je pojasnila državna sekretarka.

Trenutno je še na zalogi nekaj hitrih testov iz naročila, ki ga je ministrstvo izvedlo v decembru. Poleg tega izvajalci testiranj naročajo teste tudi sami. Koliko testov bo Slovenija dobila iz skupnega evropskega naročila, ni še jasno. Magajne je potrdila, da bo 5 odstotkov testov Slovenija dobila brezplačno, ostale pa bo plačala po ceni, ki pa je za zdaj še ne more posredovati. 

Množično testiranje morajo zagotoviti

Množično testiranje za splošno populacijo, zaposlene v vzgoji in izobraževanje sodi v splošne in posebne presejalne programe, določene z uredbo, zato je brezplačno. V primeru, ko so za testiranje podani drugi razlogi, ki jih imajo posamezniki – tudi na primer testiranje v posameznih podjetjih – se dogovorijo za izvedbo testiranj na samoplačniški način. Zdravstveni domovi se lahko odločajo, da izvajajo za nekatere naročnike samoplačniške teste, morajo pa zagotoviti tudi testiranje za potrebe splošnega presejanja in posebnega presejanja. Če tega ne zmorejo, pa morajo zagotoviti tiste mobilne enote, ki so na razpolago

Državno sofinanciranje hitrega testiranja se je skladno s sedmim protikoronskim zakonom izteklo 31. januarja, a so na ministrstvu za gospodarstvo za STA dejali, da si prizadevajo za dodatna sredstva za pomoč. Po PKP7 so bili delodajalci upravičeni do enkratne pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega.

"Z namenom nadaljnje zagotovitve financiranja testiranja delodajalcem si tako ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo kot tudi vlada že prizadevata za čimprejšnjo zagotovitev ukrepa, ki bo v obliki državne pomoči omogočilo dodatna sredstva za sofinanciranje testiranja," so za STA povedali na ministrstvu. Predstavnikom gospodarstva je minuli četrtek to na srečanju zagotovil tudi gospodarki minister Zdravko Počivalšek.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1
  • sapon2811 23:35 09.februar 2021.

    ja,palčka odzadaj,pa povohat...