Slovenija
93 ogledov

Kmalu bo v obtoku milijon teh kovancev

Kovanec Žurnal24 main
Ob 25. obletnici osamosvojitve bo Slovenija izdala spominske kovance. V obtoku se bodo znašli v začetku naslednjega leta.

"Prek levega dela jedra kovanca je poševno postavljena črta. Desno od črte je v zgornjem delu kovanca napis '25 let', pod njim pa ena pod drugo izpisani besedi 'Republika Slovenija.' V spodnji polovici kovanca je originalni Prešernov zapis dela Zdravljice 'dočákat´ dan'. Ob spodnjem robu kovanca je letnica 2016. Na kolobarju kovanca je razvrščenih 12 zvezd evropske zastave, na obodu kovanca pa je napis Slovenija," kovanec opisujejo na finančnem ministrstvu.

Kovanec | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Kovanec za jubilej ob 25. obletnici osamosvojite naše države izpostavlja veličastnost tega dogodka – Slovenci smo po mnogih desetletjih konstituiranja v narod, po številnih težkih preizkušnjah in z izjemnim pogumom ter enotnostjo dočakali svojo državo. Za našo himno smo izbrali imenitno kitico največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, v kateri je med drugim zapisal, kako vsi hrepenimo "dočakat dan", ko bo vsak narod suvereno živel v miru in sožitju z drugimi – izbrani besedi v asociaciji z obletnico naše osamosvojitve povesta vse," oblikovanje novega kovanca pojasnjuje njegov avtor Jernej Kejžar.

V obtok milijon kovancev

Banka Slovenije bo v obtok dala okoli milijon spominskih kovancev.

"Na njem je upodobljen originalni pesnikov zapis in njegova vehementna črta čez verze, s katero je kitico prečrtal zaradi nestrinjanja s cenzuro oblasti, ki Slovencem niso omogočale svobode. Črta na kovancu simbolizira prelom, črto čez zgodovino naše nesuverenosti, prehod v novo obdobje. Čas pred in po prelomnici naznačujeta tudi različni obdelavi površine (matirana in sijajna)," dodaja Kejžar.

Da lahko začne Slovenija kovati kovance, mora vlada dobiti dovoljenje Sveta Evropske unije. Vlada bo zato s sklepom določila videz spominskega kovanca z odložnim pogojem, kar pomeni, da njena odločitev stopi v veljavo po pridobitvi soglasja Sveta.

david.jug@zurnal24.si 

Komentarjev 2
  • Marko Porenta 10:13 14.junij 2015.

    vsako leto izdamo še bolj grši priložnostni kovanec za €2, nasprotno so €3 veliko lepši

  • jakec1575 23:19 13.junij 2015.

    Kot državljan bi si želel, da bi 2016 bil tudi prelom od navad in praks, ki so povzrocile toliko bolečine, gorja, lakote, deložacij, skrbi, strahov, sesute generacije, nesamostojne polnoletne mladostnike... Na njih se največ kaže s prstom, da nimajo ambicij, ...prikaži več a to sploh ni res. Kot beremo jim je prav generacija njihovih očetov pripravila najtežje in najkonkurenčnejše gospodarsko okolje brez kupne moči. Mnogokratnik svetovne recesije. Danes vse ostaja brez epiloga. Denar se je potrošil in se bo potrošil za lagodno življenje brezsramnih. Pa se mnogi brezposleni trudijo vsaj rintati. O krivicah otrok raje ne bom. Recesije je uradno konec. Brezposelnost pada. Okvirjev za krivice pa še nismo zamenjali. Prihodnost bo pokazala kohezivnost tega naroda in zmožnost učenja. 2016 bi bil lep prelom na višji emotivno-mentalni nivo tega naroda. Več notranjega sveta je protiutez za vse pretirane potrebe zunanjega kitenja.