Slovenija
81 ogledov

Kmalu cenejši javni prevozi

Avtobus Dejan Mijović
Integracija. Leta 2013 štiri pilotne linije, leta 2014 pa vsa Slovenija.

Integrirani javni potniški promet (JPP) bo na ozemlju celotne Slovenije predvidoma zaživel jeseni 2014, je sporočil direktor direktorata za promet na prometnem ministrstvu Bojan Žlender. Potniki bi se pri uvedbi integriranega JPP z eno enotno vozovnico vozili z različnimi prevoznimi sredstvi in različnimi prevozniki, “kar jim bo zelo olajšalo in pocenilo potovanje z javnim prevozom”.

Izbirali bi poljubno

Integrirani sistem JPP v praksi pomeni, da bi se potnik z enotno mesečno vozovnico na primer na relaciji Preddvor–Ljubljana peljal z medkrajevnim avtobusom do Kranja, tam prestopil na vlak in se peljal do postajališča Ljubljana Šentvid, kjer bi prestopil na mestni avtobus. Pri povratku pa bi lahko poljubno izbral avtobusni prevoz na relaciji Ljubljana–Preddvor, če bi mu vozni red s tem prevoznim sredstvom 
bolj ustrezal.

Lani je Žlender napovedal, da bodo že letos zaživeli štirje poskusni projekti, in sicer na relacijah Zagorje–Ljubljana, Maribor–Slovenske Konjice, Šentrupert–Trebnje–Novo mesto in Ljubljana–Škofljica–Grosuplje. “Preizkus sistema integriranega JPP na štirih pilotnih območjih je predviden prihodnje leto,” nam je dejal. Z župani vseh občin, prek katerih potekajo pilotne linije, je podpisano pismo o nameri. “Pripravljen imamo tudi že razpis za izvedbo vseh nalog, vključno s pilotnim projektom in uvedbo integriranega sistema JPP na ravni Republike Slovenije,” je dodal.

Največ z avtomobili

Lani je po podatkih prometnega ministrstva delež potniških kilometrov za vlak znašal 2,9 odstotka, delež potniških kilometrov za avtobus 10,9 odstotka in delež potniških kilometrov za avto 86,2 odstotka. Lani je bilo z vlakom prepeljanih 15,7 milijona potnikov, z medkrajevnim avtobusom 32,4 milijona potnikov, z mestnim prometom pa 46 milijonov.

“Ocenjujemo, da bi se ob uvedbi integriranega sistema JPP število potnikov v avtobusnem in železniškem prometu povečalo,” je sklenil Žlender.

Komentarjev 2
  • JohnSmith30699 19:18 12.november 2012.

    hmm ja res je nas javni transport v K..urcu, a 7km bi lahko prehodil prej kot pa v 90 min s kolesom pa še hitreje...

  • samo.jst 12:35 11.november 2012.

    Stanovanje - služba: zračna razdalja cca 7km, najbližja cestna povezava cca 10km (čas z lastnim prevozom cca 15min - v jutranji konici), javni prevoz cca 15km (čas potreben 90min+)... zmetat skoz okno 2:30 dnevno na troli, ne hvala... so dnevni prekratki.